Vi gör oss av med mensskammen tillsammans!

Mensskam är något som låter tala om sig – av goda skäl. Politiker, påverkare och samhällsaktörer deltar i diskussionen eftersom den berör alla. Mensen är fortfarande tabu i samhället och i vissa utvecklingsländer leder den till och med till bestraffning. Det enda sättet att bli av med skammen är att tala om mensen, göra den till något normalt och sprida information.

Öppen åldersanpassad diskussion

Det vore bra att berätta öppet om mensen redan för små barn, på ett sätt som är anpassat för deras ålder. Barnen ser reklam för mensskydd och ser bindor hemma på toaletten. Vissa barn kan även vara rädda för blod eftersom det lätt får en anknytning till smärta. Ju mindre smussel och tystnad, desto större medvetenhet och jämlikhet.

För dem som kommer upp i puberteten kan mensen vara en svår sak, särskilt om de inte fått den information de behöver hemifrån eller i skolan. Det kan kännas pinsamt att köpa bindor och tamponger och det kan även kännas orimligt svårt att be om pengar för dem av föräldrarna. Om du har någon närstående ung tonåring som ser mensen som något nytt, kan du ta upp ämnet med ett par exempel:

  • Göm inte bindor eller tamponger nederst i varukorgen när du köper dem i butiken.
  • Gå igenom grunderna i och fakta om menstruationscykeln.
  • Berätta vilken skillnad det är mellan trosskydd, bindor och tamponger.
  • Påpeka att mensen inte bara är något fysiskt utan även påverkar psyket.

Påpeka för unga tonåringar att mensen är något helt normalt och att 50 % av alla människor får mens. Mensen är inget pinsamt eller äckligt utan något helt normalt och friskt. Att mensen leder till utskämning och löje är något vi måste få bukt med i skolorna så att den som menstruerar får vara ifred och så att till exempel en genomblödning eller att någon ser bindorna i ryggsäcken inte leder till mobbning.

Mensen hos oss och i världen

I Norden förhåller vi oss mer och mer neutralt till mensen. De blå vätskorna som ersättning för blod har försvunnit från reklamen, vi diskuterar hur PMS-symptomen påverkar arbetslivet och beskattningen av mensskydd är något som ofta diskuteras i medierna. Tyvärr är det inte så överallt.

I många utvecklingsländer förekommer det brist på mensskydd, man får ingen ro på toaletten och i värsta fall isoleras den som menstruerar i ladan under mensen. Mensen kan till och med påverka skolgången. Om den unga är frånvarande från skolan fem dagar varje månad är det möjligt att studierna lider och att inverkan av detta ackumuleras. I extrema situationer främjar olika mensrelaterade orsaker ojämlikhet.

I andra änden av spektrumet har vi Skottland som ger gratis mensskydd till alla som behöver dem. Det finns till exempel bindor på toaletterna i offentliga byggnader.

Mensen är även något för män

Olika undersökningar* har visat att mensskammen är något som mest orsakas av männen i den menstruerande personens omkrets, antingen hemma eller på arbetet. Den menstruerandes partner kan ge kommentarer om äcklig mens och den menstruerande kan vara rädd för att det blir pinsamt om sängen blir blodig under natten. De som lever i ett parförhållande borde därför fråga hur deras partner upplever mensen, om det finns några ord eller gärningar som gör eventuella PMS-symptom lättare och om det finns sådant som partnern inte kan göra på grund av mensen. Öppenheten fördjupar parförhållandet.

På arbetsplatserna har vi hört alltför många roliga historier om lingonveckor och mensraseri. En undersökning* visar att 51 % av männen anser att det är olämpligt att tala om mens på arbetsplatsen. Det är dags att göra mensen till något normalt även på arbetsplatsen. Sluta gömma tampongen i ärmen eller öppna kranen för att dölja att du öppnar en bindförpackning – vi behöver skamlös öppenhet, jämlikhet och respekt.

 

Källor: *New York Post, Kyrkans Utlandshjälp, mängder med blogg- och Instagram-uppdateringar och kommentarer på dem

Även mensen kan vara ekologisk, så här väljer du ett hållbarare alternativ.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni