Kukistetaan kuukautishäpeä yhdessä!

Vuokkoset tamponi kädessä.

Kuukautishäpeä puhuttaa paljon – syystäkin. Keskusteluun osallistuu poliitikot, vaikuttajat ja yhteiskunnalliset toimijat, sillä se koskettaa kaikkia. Kuukautiset ovat yhteiskunnassamme edelleen tabu ja joissain kehittyvissä maissa menkoista jopa rangaistaan. Ainut keino poistaa häpeää on puhua asioista ääneen, normalisoida kuukautiset ja levittää tietoa.

Avointa keskustelua ikätasolle sopien

Jo pienestä saakka lapsille olisi hyvä kertoa kuukautisista ikätasoon sopivasti ja avoimesti. Lapset näkevät kuukautissuojien mainontaa ja törmäävät terveyssiteisiin oman kodin vessassa. Joitain lapsia veri voi myös hirvittää, sillä se yhdistetään helposti kipuun. Mitä vähemmän piilottelua ja hiljaisuutta, sitä enemmän tietoisuutta ja tasavertaisuutta.

Murrosikäisille kuukautiset voivat olla kova paikka, erityisesti silloin jos tarvittavaa tietoa ei ole kerrottu kotona tai koulussa. Terveyssiteiden ja tamponien hankkiminen voi nolostuttaa ja niihin rahan pyytäminen vanhemmilta voi tuntua kohtuuttoman vaikealta. Mikäli lähipiirissäsi on varhaisteini, jolle kuukautiset ovat uusi asia, johdata aiheen pariin esimerkillä:

  • Älä piilottele siteitä tai tamponeita ostoskorin pohjalle kun hankit niitä kaupasta
  • Kertaa kuukautiskierron perusteet ja faktat
  • Opeta mitä eroa on pikkuhousunsuojilla, terveyssiteillä ja tamponeilla
  • Muistuta, että kuukautiset eivät ole vain fyysinen juttu, vaan vaikuttavat myös psyykkiseen puoleen.

Varhaisteinejä tulee muistuttaa siitä, että kuukautiset ovat aivan tavallinen asia ja 50% ihmisistä on menkat. Kuukautiset eivät ole noloa ja ällöttävää, vaan normaalia ja tervettä. Kuukautisista johtuva häpäisy ja nolaaminen pitää kitkeä pois kouluista, jotta menstruoivat henkilöt saavat elää rauhassa, eikä esimerkiksi ohivuoto tai siteiden näkyminen repusta ole syy tehdä kiusaa.

Kuukautiset meillä ja maailmalla

Pohjoismaissa kuukautisiin suhtaudutaan koko ajan neutraalimmin. Mainoksista on hävinneet siniset verta korvaavat nesteet, PMS-oireiden vaikutuksista työelämään keskustellaan ja kuukautissuojiin liittyvä verotus on usein esillä mediassa. Valitettavasti näin ei ole kaikkialla.

Lukuisissa kehittyvissä maissa kuukautissuojista on pulaa, vessarauhaa ei ole ja pahimmassa tapauksessa menstruoiva henkilö eristetään yhteisöstä navettaan kuukautisten ajaksi. Kuukautiset voivat vaikuttaa jopa koulunkäyntiin – jos nuori on poissa koulusta joka kuukausi viisi päivää, on mahdollista, että hän jää opinnoissa jälkeen ja vaikutukset kertautuvat. Kuukautisista johtuvat syyt edistävät ääritilanteessa epätasa-arvoa.

Toisessa ääripäässä on Skotlanti, joka tarjoaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille niitä tarvitseville, ja siteitä onkin tarjolla esimerkiksi julkisten rakennusten wc-tiloissa.

Kuukautiset on myös miesten asia

Tutkimuksen* mukaan kuukautishäpeää aiheuttaa eniten menstruoivan henkilön lähipiirin miehet, joko kotona tai työpaikalla. Menstruoiva henkilö saattaa kuulla kumppaniltaan kommentteja ällöttävistä kuukautisista ja pelätä noloa tilannetta, jos yön aikana veri sotkeekin sängyn. Parisuhteessa olevien kannattaakin kysyä kumppaniltaan, miten he kokevat kuukautiset, onko jotain sanoja ja tekoja, joilla he voisivat helpottaa mahdollisia PMS-oireita ja onko kumppanilla asioita, joita kuukautiset jopa estää tekemästä. Avoimuus syventää myös parisuhdetta.

Työpaikoilla on kyllästymiseen saakka kuultu vitsejä hilloviikoista ja menkkaraivareista. Tutkimus* kertookin, että 51% miehistä kokee kuukautisista puhumisen epäsopivana työpaikoilla. On aika normalisoida kuukautiset myös työpaikoilla – ei enää tamponeiden piilottamista hihaan, siteiden rapinan peittämistä aukiolevalla vesihanalla vaan häpeätöntä avoimuutta, tasa-arvoa ja kunnioitusta.

 

Lähteet: *New York Post, Kirkon Ulkomaanapu, lukuisat blogi- ja Instagram-päivitykset ja niiden kommentit

Myös kuukautiset voivat olla ekologiset, näin valitset kestävämmän vaihtoehdon.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni