Mens och träning

Menstruationscykelns olika skeden påverkar både träning och idrottsprestationer. Pippa Laukka är idrottsläkare och författare och berättar hur du kan stödja din ork, satsa på återhämtningen och till och med undvika idrottsskador under menstruationscykelns olika skeden.

Mensen går hand i hand med en frisk, fungerande kropp

Det är absolut en resurs att känna till sin egen menstruationscykel och den bör du utnyttja både för amatör- och professionell idrott. Det viktigaste är att veta i vilket skede av menstruationscykeln du befinner dig, anteckna i en kalender eller mensapp när du får mens samt vilka fysiska och psykiska symptom du får, och att hela tiden lära dig om din kropp.

Menstruationscykeln kan delas in fyra olika skeden: blödningsdagar, tiden före ägglossningen, mitten av menstruationscykeln och veckan före mensen. Varje skede är annorlunda och cykelns längd påverkar hur länge skedet varar.

Om mensen uteblir är det alltid ett tecken på att hormonbalansen är rubbad och med tiden påverkar det även träningen. Idrottare bör vara uppmärksamma på sin kost och på att de får tillräckligt med energi så att mensen inte uteblir av det skälet. Om du är orolig ska du tala med en läkare och även med din tränare.

Träningsträffar för de olika skedena under menstruationscykeln

Under mensen kan du känna dig obekvämt svullen och ha ont i magen. Ofta känner du dig bättre om du rör på dig och lätta grenar som simning och gång kan till och med få dig att må bättre. Kroppens proteinnivåer ligger högre under mensen så då kan styrketräningen gå som en dans. Under mensen återhämtar sig även musklerna snabbt från träningen.

Vuokkoset Organic-tamponger är ett bra val av skydd när du rör dig. Tampongerna finns i tre storlekar, Mini, Normal och Super, så prova dem och hitta rätt alternativ för just dig. Vuokkoset Organic-tampongerna tillverkas i 100 % ekologisk bomull och innehåller varken extra plast, kemikalier eller färgämnen.

Östrogennivåerna är i topp i mitten av cykeln, nära ägglossningen. Då känner du dig självsäker och har energi så att du kan träna för fullt. Vid träning på gymmet kan du lägga på extra vikter och köra ett hårt intervallträningspass. Det kan även kännas enkelt att köra en lång uthållighetspass så lyssna på kroppen och försök satsa på nya personliga rekord.

PMS-symptomen startar cirka en vecka före mensen och då är det mycket vanligt att gymmet inte lockar som förut. Du kan drabbas av humörsvängningar och huvudvärk så du bör lägga in kroppsvård, promenader och yoga under det här skedet.

Kom ihåg att mensen inte är ett hinder för att lyckas. Folk har vunnit olympiska titlar och världsmästerskap under alla menstruationscykelns olika skeden.

Du kan lyssna på vad idrottsläkaren Pippa Laukka har att säga här.

 

Källa: MyBnB live och Pippa Laukka

Hur hjälper jag kroppen att må bättre under menstruationscykelns olika skeden? Läs mer.

Vad är mensskam för något? Så här gör vi oss av med den tillsammans.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni