Mensen är ingen könsfråga

Mensen är inget som berör enbart kvinnor. Även män med transbakgrund och icke-binära personer kan ha livmoder och mens. Antagandena och terminologin som rör mensen är mycket könsindelad och därför lönar det sig att komma ihåg att mensen inte är ett tecken på att man är kvinna.

Kunskap ger ökad jämlikhet

Mensen är något som behöver hanteras i mer omfattande grad än nu och vi bör inse att mensen eller att man inte har mens inte är något tecken på vem som är kvinna. Kvinnor som har gått igenom klimakteriet får inte mens och mensen kan även utebli på grund av hormonella preventivmetoder. Vissa kvinnors livmoder kan även ha avlägsnats på grund av sjukdom och det finns transkvinnor som aldrig har haft någon livmoder.

Transmän som får hormonsubstitutionsbehandling kan fortfarande få mens. Ofta upphör mensen några månader efter att de börjat få testosteron. Vissa män vill ändå inte ha hormonsubstitutionsbehandling så mensen kan fortsätta som normalt. Könlösa och icke-binära personer kan också få mens.

Samhället förändras i takt med inställningarna

En alltför snäv synvinkel i fråga om mensen kan leda till huvudbry och identitetsproblem. Transkvinnor kan känna att de nedvärderas eller att deras kvinnlighet ifrågasätts för att de inte har mens. Transmän kan drabbas av utmanande situationer eftersom det inte finns bindor eller tamponger på herrtoaletten på deras arbetsplats om de plötsligt börjar blöda. Folk känner inte heller empati för utmaningarna med mensen, till exempel PMS-symptom.

Genom att ändra inställningarna och vidga våra vyer kan vi även göra oss av med diskrimineringen som könsminoriteterna drabbas av. Det minsta vi alla kan göra är att förstå att mensen inte utgör någon definition för vem som är kvinna och att förstå olikheterna som ligger bakom även denna fråga.

Känner du redan till de här termerna? Så här benämner du saker och ting vid deras rätta namn

Cis innebär att en persons könsidentitet och hur den tar sig uttryck motsvarar kulturella förväntningar och vad han eller hon har fastställts vara vid födseln. En ciskvinna fastställdes vara flicka vid födseln och en cisman var en pojke.

Trans är motsatsen till cis och beskriver en person vars kön inte på ett enkelt sätt motsvarar de kulturella förväntningarna enligt vad personen fastställdes vara vid födseln.

Ordet transungdom används för att beskriva en ung person vars könsidentitet till exempel kan vara icke-binär, transsexuell eller transvestit.

En transvestit är ofta nöjd med det kön han eller hon har fastställts vara vid födseln, men har ett behov av att ge uttryck för det andra könet genom att leva sig in i det eller klä sig så. För en transvestit är det viktigt att bli bemött som precis det kön han eller hon ger uttryck för vid tillfället i fråga.

Intersexuell är ett ord som används för personer vars kromosomer, könsorgan och hormonella funktioner inte är typiska enbart för kvinnor eller män. För vissa kan intersexualiteten även vara en könsidentitet.

En icke-binär person kan vara både man och kvinna, något mitt emellan dessa eller något helt annat.

Könskorrigering avser medicinska behandlingar som är avsedda att låta en transsexuell eller icke-binär person korrigera sin kropp så att den motsvarar könsidentiteten. Könskorrigering är både en social och juridisk process.

En asexuell person är någon som saknar könsidentitet. Å andra sidan anser vissa att asexualitet är deras könsidentitet. En asexuell person kan använda termen agender till att beskriva sig själv.

 

Källa: Duodecim Aikakauskirja, Seta ry, otaliga kommentarer i bloggar och på Instagram

Det finns inget utrymme för mensskam på 2020-talet. Nu gör vi oss av med den tillsammans! Läs hela artikeln.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni