Tre synpunkter på mensen och det ekologiska

Vuokkoset arbetar för mer ekologisk mens. En menstruerande person producerar i genomsnitt 125-150 kilo avfall från mensskydd, så det är självklart att det spelar en roll vilken binda eller tampong man väljer. Ekologiska och mer hållbara beslut kan alltså omfatta inte bara köp av livsmedel, kläder och kosmetika, utan även dagligvaror för engångsbruk.

Vuokkoset Bio-produktserien har tagits fram som ett resultat av ett kontinuerligt utvecklingsarbete och tillverkas av biologiskt nedbrytbara råvaror. Ytfibern på bindorna och trosskydden är av 100 % ekologisk bomull och endast naturlig cellulosa har använts som absorberande material. Vid produktionen av Vuokkoset-produkterna används inga onödiga kemikalier, t.ex. parfymer, dofter, blekningsmedel eller färgämnen, som är skadliga för människor eller miljö. Det går alltså att bedöma hur ekologisk mensen är med två mätvärden: mängden avfall och kemikaliefriheten.

För att göra det lättare att göra hållbarare val och ha en mer ekologisk livsstil har vi gjort upp en lista med tre saker du bör fundera över när du väljer mensskydd.

1. Finländskheten – var tillverkas bindorna och trosskyddet? Hur långt behöver de transporters från fabriken hem till dig?

Delipap Oy är ett finländskt företag som tillverkar Vuokkoset-produkterna. Produkterna har fått märket Nyckelflaggan och tillverkas i Veikkola med förnybar vattenkraft som inte alls ger upphov till koldioxidutsläpp. Genom att välja Vuokkoset stödjer du även sysselsättningen i Finland.

Att produktionen äger rum i Finland garanterar även att logistikkedjan är kortare och att utsläppen är mindre. Delipap Oy försöker välja finländska råvaror eller serviceleverantörer alltid då det är möjligt, i hela produktionsprocessen.

2. Återvinning – vad utgör biologiskt avfall? Vad ska jag slänga som blandavfall?

Återvinning av hushållsavfall är något som de flesta redan är väl införstådda med. Avfallskärlet för biologiskt avfall fylls korrekt med matrester och plastburkarna hamnar i sitt eget kärl för plastavfall. Men hur är det med mensskydden? Var ska man lägga en använd tampong eller binda?

Bindorna och trosskydden i Vuokkoset Bio-serien samt Organic-tampongerna är biologiskt nedbrytbara, på samma sätt som filmen i Bio-bindornas engångsförpackning. Du kan alltså slänga de använda produkterna i hushållskomposten. På grund av regionspecifika bestämmelser förekommer det lokala skillnader i sorteringen av biologiskt avfall. På vissa orter ska avfall med mänskligt avfall, alltså mensblod, återvinnas som blandavfall. Kontrollera anvisningarna på din egen ort.

Pappförpackningarna för Vuokkoset-trosskydd och Organic-tamponger kan du återvinna som kartong. Vuokkoset Organic-tampongerna har ingen applikator så de ger inte upphov till något extra plast- eller pappavfall.

3. Material – ett kemikaliefritt alternativ för känslig hud

Vuokkoset-bindorna, -trosskydden och -tampongerna är Svanmärkta och har fått Allergi-, Hud- och Astmaförbundets märke. Produkterna innehåller inga ämnen som är skadliga för hälsan eller miljön och materialen i produkterna ska ha tillverkats med små utsläpp och utan att belasta miljön. Produkterna är även parfymfria och dessutom är Vuokkoset Bio-serien helt vegansk.

Bindor, trosskydd och tamponger är alltid i beröring med slemhinnor och känslig hud. Genom att välja ett säkrare alternativ skyddar du din kropp mot onödiga kemikalier och irritation.

 

Källa: Sitra

Mensskam hör inte hemma i det här årtusendet, så här blir vi av med den tillsammans.

Så här fungerar din kropp, läs mer om menstruationscykeln och hormonerna som påverkar den.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni