PMS-symptom – vad rör det sig om?

PMS, dvs. premenstruellt syndrom. förekommer före mensen i form av fysiska och psykiska symptom som stör ditt vardagsliv. PMS-symptomen är inget att skratta åt, utan i värsta fall kan de leda till depression och förlamande smärta som det är värt att ta på allvar.

Hur identifierar jag symptom på PMS?

PMS-symptomen förekommer ofta i slutet av menstruationscykeln, alltså efter ägglossningen. PMS-symptomen kan förekomma upp till en vecka innan mensen börjar och ta sig formen av ömmande och svullna bröst, huvudvärk samt mag- och ryggsmärtor. Ändringarna i hormonnivåerna som är kopplade till äggstockarnas funktion påverkar det centrala nervsystemet och dess signalsubstanser, t.ex. serotonin. Detta anses vara en delorsak till syndromet, men den grundläggande orsaken är ännu okänd.

Förutom de fysiska symptomen kan PMS-symptomen vara skönjbara i form av irritation, gråtfärdighet och depression. Symptomen är i hög grad varierande och nästan alla som får mens lider av dem i något skede av livet, normalt i åldern 30–45 år.

PMS-symptomen blir lindrigare under de första mensdagarna och de olika symptomen kan variera mellan olika cykler. Det är värt att anteckna de olika symptomen eller lägga in dem i mensappen i din telefon. På så sätt är det enkelt att följa PMS och att även diskutera symptomen med en gynekolog. Det behövs inga laboratorieprover för att konstatera PMS.

PMDD (premenstruell dysforisk störning) är en svårare form av PMS som till och med kan leda till självskadetankar. PMDD-symptomen börjar redan under ägglossningen och 5–8 % av dem som menstruerar lider av störningen.

Så här lindrar du PMS-symptomen

Då de är som värst kan PMS-symptomen leda till problem i parförhållandet om den ena partnern är irriterad och även små motgångar känns svåra. Därför är det viktigt med kommunikation och öppenhet så att partnern kan hjälpa till under de svårare dagarna.

Det går att lindra PMS genom att sköta sin allmänna kondition, äta en lätt kost och vila ordentligt. Motion och akupunktur hjälper även för vissa. Det rekommenderas att man undviker alkohol och koffein. Man kan även prova att behandla symptomen med B- och D-vitamin, magnesium och kalcium. För smärtan kan man utan problem ta antiinflammatoriska smärtstillande medel som hjälper mot huvudvärk och ömmande bröst.

Vissa får hjälp med PMS-symptomen genom hormonella preventivmedel, till exempel hormonspiral eller kombinerade p-piller. Diskutera alternativen eller bekymren med din gynekolog. Förbered dig på att beskriva symptomen under de senaste tre månaderna före gynekologbesöket.

 

Källa: Duodecim Terveyskirjasto

Läs tips om hur du kan bidra till ett helhetsbetonat välbefinnande under menscykelns olika skeden.

Dags att bli av med mensskammen, så här gör du det.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni