Är du orolig över hur lång din menstruationscykel är? Läs mer om störningar i menstruationscykeln

Är du redan medveten om vilka hormoner det är som styr din menstruationscykel? Vad är det som orsakar ändringarna i menstruationscykelns längd? Vi har sammanställt en databank över hormonerna, deras uppgifter och de vanligaste skälen till att menstruationscykeln är för kort eller för lång.

Kort menstruationscykel

En normal menstruationscykel varar i 24–38 dygn och dess längd räknas från första dagen du blöder tills nästa blödning startar. Det är mycket vanligt att cykelns längd varierar med ett par dagar eller till och med veckor.

Du bör tala med en gynekolog om menstruationscykeln upprepat är kortare än 24 dagar, och diskutera orsakerna till den korta cykeln. Hos unga personer är en kort menstruationscykel ett tecken på att ägglossningen tidigareläggs och att progesteronet inverkar på ett bristfälligt sätt. Det är inte nödvändigt att behandla detta men det är möjlig, med en progesteronkur som läkaren föreskriver och som du ska ta under menstruationscykelns 15:e–24:e. dag. Särskilt för dem som vill bli gravida är det viktigt att känna till tidpunkten för ägglossningen och därför kan du behöva ta ett samtal med din läkare.

Även premenopausen kan förkorta menstruationscykel. Premenopausen startar cirka 4–10 år innan du slutar få mens. I det här skedet har fruktbarheten redan sjunkit tydligt och äggcellerna är av sämre kvalitet.

Lång menstruationscykel

En lång menstruationscykel innebär att cykeln upprepat är längre än 35 dagar. Då är det sannolikt att ägglossningen inte äger rum överhuvudtaget, eller att den äger rum mycket sällan. Störningar i ägglossningen är oroväckande särskilt för dem som försöker bli gravida. Det går inte att bli gravid utan ägglossning.

Det vanligaste skälet till ägglossningsstörningar är övervikt eller polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). De övriga symptomen på PCOS är för mycket behåring under naveln och på brösten samt akne. PCOS-diagnosen ställs normalt i samband med behandling mot barnlöshet och konstateras med en ultraljudsundersökning.

Övriga orsaker till ändringar i menstruationscykeln

Efter att mensen har börjat kan det ta upp till några år innan menstruationscykeln har fått sin naturliga rytm. Om det uppstår plötsliga förändringar är det bra att komma ihåg att störningar även kan orsakas av en plötslig viktökning eller -minskning och kraftig stress.

Även obehandlade bassjukdomar som hypotyreos kan orsaka störningar i menstruationscykeln.

Känn till hormonerna

Vet du vad de viktiga hormonerna heter? Alla bör känna till de här hormonerna och vad de har för uppgifter.

FSH = Follikelstimulerande hormon som utsöndras av hypofysen och som för att follikeln mognar
LH = Luteiniserande hormon som utsöndras av hypofysen och startar ägglossningen
Estradiol = Kvinnligt hormon som produceras av follikeln och gör att livmoderslemhinnan blir tjockare
Progesteron = Progesteron produceras av follikeln och gör att livmoderslemhinnan förbereds för en eventuell grossess

Källor: Duodecim Terveyskirjasto, Iltalehti.fi, Anna.fi, YLE.fi

Vet du vad endometrios är för något? Så här känner du igen symptomen, läs mer.

Hur påverkar menstruationscykeln din träning? Läs vårt informationspaket.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni