Kolme näkökulmaa kuukautisiin ja ekologisuuteen

Vuokkoset nuori kävelee metsässä.

Vuokkoset on ekologisempien kuukautisten asialla. Menstruoiva ihminen tuottaa keskimäärin 125-150 kiloa kuukautissuojista johtuvaa jätettä, joten on selvää, että side- ja tamponivalinnalla on väliä. Ekologiset ja kestävämmät päätökset voivat siis ulottua ruoka-, vaate- ja kosmetiikkahankinnoista myös kertakäyttöisiin päivittäistavaroihin.

Jatkuvan kehitystyön tuloksena on syntynyt Vuokkoset Bio -tuoteperhe, joka on valmistettu biohajoavista raaka-aineista. Terveyssiteiden ja pikkuhousunsuojien pintakuitu on 100% luomupuuvillaa ja imuaineena on käytetty ainoastaan luonnollista selluloosaa. Vuokkoset -tuotteiden valmistuksessa ei ole käytetty ihmiselle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja, kuten turhia hajusteita, kosteusvoiteita tai väriaineita. Ekologisia kuukausia voikin puntaroida kahdella mittarilla: syntyvä jätteen määrä ja kemikaalittomuus.

Helpottaaksemme kestävämpiä valintoja ja ekologisempaa elämäntyyliä listasimme kolme pointtia, joita miettiä kuukautissuojia valitessa.

1. Kotimaisuus – missä terveyssiteet ja pikkuhousunsuojat valmistetaan? Kuinka pitkän matkan ne kulkevat tehtaalta kotiin?

Delipap Oy on suomalainen yritys, joka valmistaa Vuokkoset -tuotteet. Avainlippu -merkityt tuotteet valmistetaan Veikkolassa uusiutuvalla vesivoimalla, josta ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Valitsemalla Vuokkoset, tuet myös suomalaista työllisyyttä.

Suomalainen tuotanto takaa myös lyhyemmän logistiikkaketjun ja pienemmät päästöt. Läpi tuotantoprosessin Delipap Oy pyrkii aina valitsemaan kotimaisen raaka-aineen tai palveluntuottajan, mikäli se on mahdollista.

2. Kierrätys – mikä kuuluu biojätteeseen? Mitä heitän sekajätteeseen?

Kotitalousjätteen kierrätys on monille jo melko tuttua. Biojäteastia täyttyy oikeaoppisesti ruoantähteistä ja elintarvikkeiden muoviset purkit löytävät tiensä omaan muovijäteastiaan. Mutta miten on kuukautissuojien laita? Mihin käytetty tamponi tai side kuuluu?

Vuokkoset Bio -sarjan siteet ja pikkuhousunsuojat, sekä Organic Tamponit ovat biohajoavia, kuten myös Bio-siteiden yksittäispakkauskalvo. Käytetyt tuotteet voi siis heittää kotikompostiin. Biojätteeseen lajittelussa on paikkakuntakohtaisia eroja, vaihtelu johtuu aluekohtaisista säädöksistä – joillain paikkakunnilla ihmisperäistä jätettä eli kuukautisverta, sisältävä jäte tulee kierrättää sekajätteessä. Tarkistathan siis oman paikkakuntasi ohjeet.

Pahvinkierrätykseen voit laittaa kaikkien Vuokkoset pikkuhousunsuojien ja Organic Tamponien pahvipakkaukset. Vuokkoset Organic Tamponeissa ei ole asetinta, joten ylimääräistä muovi- tai pahvijätettä niistä ei synny. Tarkemmat lajitteluohjeet löydät täältä.

3. Materiaalit – kemikaaliton vaihtoehto herkälle iholle

Vuokkoset siteet, pikkuhousunsuojat ja tamponit ovat Joutsenmerkittyjä ja niille on myönnetty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnus. Tuotteet eivät sisällä mitään terveydelle tai ympäristölle haitallisia aineita, ja tuotteissa käytetyt materiaalit tulee olla valmistettu pienin päästöin ympäristöä kuormittamatta. Tuotteet ovat myös hajusteettomia ja Vuokkoset Bio -sarja on lisäksi täysin vegaaninen.

Terveyssiteet, pikkuhousunsuojat ja tamponit ovat aina kosketuksissa limakalvojen ja herkän ihon kanssa. Valitsemalla turvallisemman vaihtoehdon, suojelet omaa kehoa turhilta kemikaaleilta ja ärsytykseltä.

 

Lähde: Sitra

Kuukautishäpeä ei kuulu tälle vuosituhannella, näin kitkemme sen pois yhdessä.

Näin kehosi toimii, lue lisää kuukautiskierrosta ja siihen vaikuttavista hormoneista.

 

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni