Så här bidrar du till ett helhetsmässigt välbefinnande under menstruationscykelns olika skeden

När vi talar om mensen talar vi ofta om bara den fysiska saken som syns i form av blödningar med cirka 28 dagars mellanrum. I själva verket påverkar mensen och menstruationscykeln även sinnet och orken. Om du för en känslodagbok märker du enkel hur det känns under de första dagarna du blöder, hur du mår under ägglossningen och ännu hur du mår precis före mensen. Samtidigt kanske du hittar olika sätt att lindra humörsvängningarna genom motion, meditation eller närhet.

Sambandet mellan kropp och sinne

Menstruationscykelns första dag räknas från den dag då du börjar blöda ordentligt. Om blödningen börjar efter kl. 18 är följande dag den första dagen under menstruationscykeln. Du blöder normalt i 3–5 dagar. Under mensen är dina hormonnivåer som allra lägst och det kan leda till inte bara fysiska smärtor utan även till nedslagenhet och gråtfärdighet och till och med de allra minsta motgångar kan kännas som att världen går under.

Under mensen kan du ta smärtstillande mot värken eller motionera lätt om du känner att det är möjligt. Det viktigaste är ändå att godkänna situationen och vara sympatiskt inställd till sig själv. Ofta varar nedslagenheten bara i ett par dagar och då är det helt acceptabelt att titta på sin favoritserie på tv och äta choklad om det är vad som behövs för att lindra situationen mest just då.

Under mensen kan du även prova olika mindfulness- eller meditationsövningar. Undersökningar har visat att de ger en ökad känsla av välbefinnande. Du kan även prova vissa yogarörelser för att lindra mensvärken. Liksom yoga frigör även övriga motionsformer endorfiner som är kroppens naturliga medel för att få dig att känna dig bättre. Även sömnen är den viktig del av ditt välbefinnande så försök lugna ner vardagen och sova en extra timme som en del av dina mensrutiner.

Energisk ägglossning

Östrogennivån är som allra högst efter mensen, kring ägglossningen, och då kan du känna dig otroligt energisk. Du kan även känna effekten av hormoner som sexlust eftersom dagarna före och under ägglossningen är optimala för att försöka bli gravid. Ägglossningen kan även kännas som en snabbt övergående smärta i ena sidan. Smärtan beror på att den mogna äggcellen lossnar från någondera äggstocken.

Många känner sig självsäkra och sexiga under ägglossningen. Njut av den känslan fullt ut och om det är möjligt är det värt att schemalägga viktiga framträdanden och möten till mitten av cykeln.

Cirka en vecka efter ägglossningen startar PMS-symptomen som du får mer information om här.

Känn din kropp och ditt sinne – läs de här tre tipsen

  1. För en känslodagbok. Anteckna vilken dag det är under cykeln samt hur du mår fysiskt och psykiskt. Redan efter tre månader börjar du känna igen olika symptom och hur cykeln påverkar ditt humör.
  2. Var barmhärtig mot dig själv. Var skonsam i ditt möte med cykeln och de förändringar som den medför i ditt sinne och din kropp.
  3. Sömn + kost + motion. De här tre sakerna spelar en central roll även i hormonfunktionen och balansen mellan dem bidrar till ett helhetsbetonat välbefinnande.

 

Källor: Duodecim Terveyskirjasto, Iltalehti.fi och Naistalo.fi

Så här värnar du om naturen med dina val i vardagen, även under mensen, läs mer om ämnet.

Hur tränar man under menstruationscykelns olika skeden? Läs mer.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni