Mensvärk – beror det på endometrios?

Mensvärk är det vanligaste symptomet på endometrios och ett skäl att gå till gynekologen. Upp till 10 % av dem som menstruerar och är i fruktbar ålder lider av endometrios, men vad som orsakar detta är inte känt.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom som innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Under gynekologiska undersökningar kan vävnaden till exempel konstateras mellan slidan och ändtarmen eller på äggstockarnas och tarmarnas yta. Endometrioscystorna reagerar på den naturliga menstruationscykeln och på hormonella förändringar. Detta kan leda till en kronisk inflammationsreaktion som i sin tur leder till mensvärk.

Mensvärken är det vanligaste symptomet på endometrios

Symptomen på endometrios kan uppstå redan i tonåren. De vanligaste symptomen på endometrios är att man har ont under mensen och får smärtor i nedre delen av magen. Det är även möjligt att du har ont under samlag. I de svåraste fallen leder endometrios till barnlöshet och ibland konstateras sjukdomen även först när en gynekolog börjar söka efter orsakerna till barnlöshet.

Gynekologen undersöker misstanken om endometrios med hjälp av ultraljud och ofta beror symptomen på var endometrioscystorna befinner sig. Förutom mensvärk känner vissa av endometrios i form av smärta då de har avföring eller urinerar. Endometrios är en ärftlig sjukdom och det lönar sig att tala med läkaren i ett tidigt skede om någon i släkten har sjukdomen.

Behandlingen av endometrios – så hanterar du mensvärken

Det finns inget botemedel mot endometrios utan behandlingen syftar till att lindra symptomen. Gynekologen gör upp en vårdplan baserat på undersökningarna visar och på patientens livssituation och sedan fortsätter vården enligt den. Mensvärken behandlas med antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel och det går att hindra att sjukdomen förvärras genom att använda hormonella preventivmedel som p-piller eller spiral. Hormonella preventivmedel minskar ofta mensvärken och jämnar ut blödningen.

Operation blir aktuellt om det inte går att få symptomen under kontroll med läkemedel eller om patienten har svåra besvär med avföring eller urinering eller om en stor endometrioscysta har hittats på äggstockarna.

Många får hjälp med endometriossymptomen genom akupunktur, zonterapi och ändrad kost, till exempel genom att undvika rött kött och socker. Det viktigaste är ändå att söka hjälp av läkare om du är orolig över mensvärken.

 

Källa: Duodecim Terveyskirjasto

Var är PMS-symptom för något? Hur håller man kontroll över dem? Läs mer här.

Är du orolig över hur lång din menstruationscykel är? Känner du till namnet på de hormoner som påverkar cykeln? Du får mer information här.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni