Kuukautiskivut – onko syynä endometrioosi?

Vuokkoset kuukautiskivut endometrioosi.

Kuukautiskivut ovat endometrioosin yleisin oire, ja syy hakeutua gynekologin vastaanotolle. Endometrioosista kärsii jopa 10 % hedelmällisessä iässä olevista menstruoivista henkilöistä, mutta sen perussyytä ei tunneta.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti tarkoittaa sitä, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Gynekologisessa tutkimuksessa kudosta voi löytyä esimerkiksi emättimen ja peräsuolen välistä tai munasarjojen ja suoliston pinnalta. Endometrioosipesäkkeet reagoivat luonnolliseen kuukautiskiertoon ja hormonaalisiin muutoksiin. Tästä voi seurata krooninen tulehdusreaktio, joka taas aiheuttaa kuukautiskipuja.

Kuukautiskivut ovat endometrioosin yleisin oire

Endometrioosin oireet voivat alkaa jo teini-iässä. Yleisimmin endometrioosi oireilee kivuliaina kuukautisina ja alavatsakipuna. Myös yhdyntäkivut ovat mahdollisia. Vaikeimmissa tapauksissa endometrioosi johtaa lapsettomuuteen ja joskus endometrioosi löydetäänkin vasta kun gynekologi lähtee tutkimaan lapsettomuuden syitä.

Gynekologi tutkii endometrioosiepäilyä ultraäänilaitteen avulla ja usein oireet riippuvatkin endometrioosipesäkkeiden sijainnista. Joillain endometrioosi tuntuu kuukautiskipujen lisäksi myös ulostamis- ja virtsaamiskipuna. Endometrioosi on perinnöllinen sairaus ja lääkärin puoleen kannattaa kääntyä hyvissä ajoin, mikäli sitä esiintyy suvussa.

Endometrioosin hoito – kuukautiskivut kuriin

Endometrioosiin ei ole parantavaa lääkehoitoa ja hoito keskittyy oireiden lieventämiseen. Gynekologi tekee löydösten ja potilaan elämäntilanteen perusteella hoitosuunnitelman, jonka mukaan hoito etenee. Kuukautiskipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeellä ja tautia voidaan hidastaa etenemästä käyttämällä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, kuten e-pillereitä tai hormonikierukkaa. Hormonaalinen ehkäisy vähentää usein kuukautiskipuja ja tasoittaa vuotoja.

Leikkaushoitoon ryhdytään, mikäli oireita ei saada lääkehoidolla kuriin tai potilaalla on vaikeita ulostamis- ja virtsaamisvaivoja tai jos munasarjoista on löytynyt iso endometrioosikysta.

Useilla mentstruoivilla henkilöillä kuukautiskipuja ja muita endometrioosioireita helpottaa akupunktio, vyöhyketerapia ja ruokavaliomuutokset, kuten punaisen lihan ja sokerin välttäminen. Tärkeintä on kuitenkin hakeutua ammattilaisen vastaanotolle, mikäli kuukautiskivut huolettavat.

 

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Mitä ovat PMS-oireet? Miten niitä voi hillitä? Lue lisää täältä.

Huolettaako kuukautiskierron pituus? Tunnetko kiertoon vaikuttavat hormonit nimeltä? Lisätietoa saat täältä.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni