FAQ

Valmistus

Mistä Vuokkoset-tuotteet on valmistettu? Mitä ne sisältävät?

Kaikki Vuokkoset-tuotteet ovat dermatologisesti testattuja, eivätkä koskaan sisällä hajusteita, tuoksuja, klooria tai muita sinulle turhia kemikaaleja.

Bio-sarja
Vuokkoset Bio-kuukautissuojat valmistetaan 100% luomupuuvillasta ja kloorittomasta selluloosasta. Siteiden ihoa vasten tuleva pintakerros on 100% luomupuuvillaa. Imu- ja välikerroksissa oleva selluloosa on valmistettu pohjoismaisesta puusta. Pikkuhousunsuojissa imukerros on luomupuuvillaa. Selluloosan valkaisuun ei käytetä klooria. Siteen alapinta on Suomessa valmistettua biohajoavaa muovia. Käytetyt siteet ja pikkuhousunsuojat voi laittaa kotikompostiin tai sekajätteeseen. Ohutsiteiden pakkauspussi on Green PE -materiaalia, joka on uusiutuvaa materiaalia, mutta ei täysin kompostoituvaa.

Cotton-sarja
Cotton-kuukautissuojat valmistetaan 100% luomupuuvillasta ja kloorittomasta selluloosasta. Siteiden ihoa vasten tuleva pintakerros on 100% luomupuuvillaa. Päällyskerroksen alla olevan välikerros on kuitukangasta. Imu- ja välikerroksissa oleva selluloosa on valmistettu pohjoismaisesta puusta. Terveyssiteiden imukerroksessa käytetään myös natriumpolyakrylaattia, joka imee tehokkaasti kosteutta. Siteiden ja pikkuhousunsuojien alapinta on PE-muovia ja taustapaperi silikonoitua paperia. Siteet yksittäispakataan PE-muoviin sekä muovikääreeseen ja pikkuhousunsuojat pakataan kartonkipakkaukseen.

White-sarja
White-sarjan kuukautissuojat valmistetaan kotimaisesta, happivalkaistusta ja kloorittomasta selluloosasta sekä Euroopassa tuotetuista kuitukankaista. Siteiden imukerroksessa käytetään myös natriumpolyakrylaattia, joka imee tehokkaasti kosteutta. Siteiden ja pikkuhousunsuojien alapinta on PE-muovia ja taustapaperi silikonoitua paperia. Siteet yksittäispakataan PE-muoviin sekä muovikääreeseen ja pikkuhousunsuojat pakataan kartonkipakkaukseen.

Ovatko Vuokkoset-tuotteet biohajoavia?

Kaikki Vuokkoset Bio -siteet ja -pikkuhousunsuojat yksittäispakkauksineen sekä Organic-tamponit ovat biohajoavia. Vuokkoset Cotton ja White -sarjan tuotteet eivät on biohajoavia.

Millaiset ympäristö- ja ilmastovaikutukset Vuokkoset-tuotteiden valmistus aiheuttaa?

Kaikki Vuokkoset-tuotteet ovat täysin hiilineutraaleja! Huomioimme kaikkien tuotteidemme valmistuksessa ympäristöarvot läpi koko tuotantoketjun, aina raaka-ainevalinnoista tuotteen hävittämiseen.

Valitsemme kaikki raaka-ainetoimittajamme niin, että myös he kantavat vastuuta ympäristön puolesta. Myös tuotteidemme materiaalit valitaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Suosimme sertifioidun luomupuuvillan käyttöä tuotteissamme, ja kehitämme jatkuvasti tuotteistamme ympäristövastuullisempia. Meille kierrättäminen on tärkeää, ja siksi kaikki tuotteidemme pakkaukset ovat joko kasvipohjaista muovia, polyteeniä tai kartonkia, ja ne kaikki sopivat täydellisesti joko kierrätettäväksi tai poltettavaksi.

Poltamme kaiken tuotantojätteen energiaksi ja tuotannostamme ei siis päädy jätettä lainkaan kaatopaikalle. Käytämme tuotantolaitoksellamme ainoastaan ympäristöystävällistä sertifioitua, vesivoimalla tuotettua sähköä. Vesivoima on uusiutuva energiamuoto, josta ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

Sisältävätkö Vuokkoset-tuotteet tuoksuja tai rasvoja?

Vuokkoset-tuotteet eivät sisällä tuoksuja tai rasvoja.

Missä Vuokkoset-tuotteet valmistetaan?

Kaikki Vuokkoset-ohutsiteet ja -pikkuhousunsuojat valmistetaan Veikkolassa omalla tehtaallamme. Organic-tamponit valmistetaan vastuullisesti Eurooppalaisen partnerimme toimesta.

Ihoystävällisyys ja käyttö

Kuinka pitkään tamponia voi käyttää turvallisesti?

Tamponin suositeltu käyttöaika on enintään 4–8 tuntia. Tämän käyttöajan noudattaminen on tärkeää, jotta vähennetään mahdollisia terveysriskejä, kuten toksisen sokkioireyhtymän (TSS) riskiä. Muista vaihtaa tamponi siis säännöllisesti, ja jos sinulla on runsas kuukautisvuoto, kannattaa tamponi vaihtaa jopa useammin.

Ovatko Vuokkoset-tuotteet ihoystävällisiä?

Kaikilla Vuokkoset-tuotteilla on ihoystävällisyydestä kertova Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnus. Tuotteet eivät sisällä hajusteita, valkaisuaineita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita.

Kaikki Vuokkoset-tuotteet ovat dermatologisesti testattuja, eivätkä koskaan sisällä hajusteita, tuoksuja, klooria tai muita sinulle turhia kemikaaleja.

Kuinka annan palautetta Vuokkoset-tuotteista?

Meille kaikki saamamme palaute on ensiarvoisen tärkeää. Voit antaa palautetta Ota yhteyttä -lomakkeen kautta, löydät lomakkeen täältä.

Sertifikaatit

Mitä Joutsenmerkki tarkoittaa?

Joutsenmerkin kriteerit on laadittu tuotteen elinkaarinäkökulmasta, raaka-ainevalinnoista tuotteen hävittämiseen. Joutsenmerkin tarkoitus on varmistaa tuotteen ympäristövastuullisuus, huomioiden tuotantoprosessin, tuotteen käytön ja jätehuollon. Joutsenmerkki on asettanut tarkat ja tiukat kriteerit siitä mitä vaipat saavat sisältää, ja mitä niihin saa lisätä tuotantoprosessin aikana. Joutsenmerkityt tuotteet eivät saa sisältää mitään terveydelle tai ympäristölle haitallisia aineita. Myös tuotteissa käytetyt materiaalit tulee olla valmistettu pienin päästöin ympäristöä kuormittamatta. Joutsenmerkityt tuotteet eivät saa sisältää mitään turhia lisättyjä kemikaaleja kuten voiteita tai hajusteita. Tutustu Joutsenmerkin kriteereihin täältä.

Mikä on Avainlippu? Mistä se kertoo?

Avainlippu on merkki siitä, että tuotteet on valmistettu Suomessa ja työllistää suomalaisia työntekijöitä. Avainlippu on rekisteröity yhteisömerkki ja se luotettavasti todistaa tuotteen kotimaisuuden. Vuokkoset on ainut kotimainen kertakäyttöisten naistenhygieniatuotteiden valmistaja ja ne valmistetaan Veikkolassa, Etelä-Suomessa. Suosimalla kotimaisia hankintoja luot työtä Suomeen ja pystyt minimoimaan mm. kuljetuksista aiheutuvat päästöt. Kotimaisen tuotteen valinta on siis vastuullinen teko. Muihin avainlipputuotteisiin voit tutustua täältä.

Mikä on Allergiatunnus?

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto voi myöntää Allergiatunnuksen puolueettomasti, tutkituille ja turvallisille kuukautissuojille. Tunnus takaa, että tuotteet ovat turvallisia ja täyttävät tarkat tuotekohtaiset vaatimuskriteerit. Allergiamerkityt kuukautissuojat eivät saa sisältää mitään hajusteita, tuoksuja tai muita helposti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita. Vuokkoset-kuukautissuojat ovat allergiamerkittyjä ja ne sopivat herkälle iholle.

Ympäristöystävällisyys

Kuinka Vuokkoset-tuotteet voi hävittää ja kierrättää?

Biohajoavat Vuokkoset Bio -tuotteet voi laittaa kotikompostiin tai sekajätteeseen käytön jälkeen. Muut Vuokkoset-tuotteet hävitetään sekajätteessä. Siteiden pakkauspussit voi kierrättää muovina, pikkuhousunsuojien rasiat pahvina.

Miten Vuokkoset-tuotteissa käytetty selluloosa on valkaistu?

Selluloosa on valkaistu hapella.

Ovatko Vuokkoset-tuotteet ympäristöystävällisiä?

Huomioimme ympäristöarvot läpi koko tuotantoketjun, aina raaka-ainevalinnoista tuotteen hävittämiseen. Valitsemme kaikki raaka-ainetoimittajamme niin, että myös he kantavat vastuuta ympäristön puolesta. Myös tuotteidemme materiaalit valitaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Suosimme sertifioidun luomupuuvillan käyttöä tuotteissamme, ja kehitämme jatkuvasti tuotteistamme ympäristövastuullisempia. Meille kierättäminen on tärkeää, ja siksi kaikki tuotteidemme pakkaukset ovat joko kasviperäistä muovia, polyteeniä tai kartonkia, ja ne kaikki sopivat täydellisesti joko kierrätettäväksi tai poltettavaksi.

Tuotteet

Mistä Vuokkoset-tuotteita voi ostaa?

Vuokkoset-tuotteet ovat saatavilla päivittäistavarakaupoista kautta maan.

Bio-tuotesarja

Mistä raaka-aineista Vuokkoset Bio -tuotteet on tehty?

Bio-siteet (kaikki tehty samoista raaka-aineista)

Siteen pintakerros on 100% sertifioitua luomupuuvillaa, ja sen tehokas imukerros on klooritonta selluloosaa. Myös siteen taustamateriaali sekä yksittäispakkauskalvo ovat täysin biohajoavia.

Huom! Tuote saattaa sisältää puuvillakasvin osia. Ei lisättyjä hajusteita tai kemikaaleja.

Bio Ultralight -pikkuhousunsuoja

Pikkuhousunsuojan pehmeä pintakerros on 100% sertifioitua luomupuuvillaa, joka on täysin biohajoavaa. Myös pikkuhousunsuojan taustamateriaali sekä pakkausmateriaali ovat biohajoavia.

Huom! Tuote saattaa sisältää puuvillakasvin osia. Ei lisättyjä hajusteita tai kemikaaleja.

Bio Normal -pikkuhousunsuoja

Pikkuhousunsuojan pehmeä pintakerros on 100% sertifioitua luomupuuvillaa ja imukerros on klooritonta selluloosaa. Myös taustamateriaali ja pakkausmateriaali ovat biohajoavia.

Huom! Tuote saattaa sisältää puuvillakasvin osia. Ei lisättyjä hajusteita tai kemikaaleja.

Vuokkoset Bio -tuoteseloste:

Pintakuitu on sertifioitua luomupuuvillaa.

Imukerros on 100% selluloosaa.

Taustamateriaalina on tärkkelyspohjainen kalvo, joka on sertifioidusti biohajoava/kompostoituva.

Taustapaperi on silikonipaperia, joka on biohajoava.

Myös yksittäispakkauskalvo on täysin biohajoava/kompostoituva.

Kaikki materiaalit ovat hajusteettomia ja täysin kloorittomia.

Miten Vuokkoset Bio -tuotteet voi hävittää?

Vuokkoset Bio -tuotteet ovat täysin biohajoavia, mutta biojätteeseen lajittelu on paikkakuntakohtaista. Jotkin Biojäteasemat eivät ainakaan aikaisemmin hyväksyneet hygieniatuotteita niiden sisältämän ihmisperäisen ulosteen tai kuukautisveren vuoksi. Noudata oman paikkakuntasi biojätteen lajitteluohjeita. Varmuuden vuoksi olemme ohjeistaneet hävittämään Vuokkoset Bio -tuotteet joko kotikompostissa tai vaihtoehtoisesti sekajätteen mukana.

Voiko Vuokkoset Bio -tuotteet laittaa biojätteeseen käytön jälkeen?

Vuokkoset Bio -tuotteet ovat täysin biohajoavia, mutta biojätteeseen lajittelu on paikkakuntakohtaista. Jotkin Biojäteasemat eivät ainakaan aikaisemmin hyväksyneet hygieniatuotteita niiden sisältämän ihmisperäisen ulosteen tai kuukautisveren vuoksi. Noudata oman paikkakuntasi biojätteen lajitteluohjeita. Varmuuden vuoksi olemme ohjeistaneet hävittämään Vuokkoset Bio -tuotteet joko kotikompostissa tai vaihtoehtoisesti sekajätteen mukana.

Ovatko Vuokkoset Bio -tuotteet biohajoavia?

Kaikki Vuokkoset Bio -siteet yksittäispakkauksineen ja Vuokkoset Bio -pikkuhousunsuojat ovat biohajoavia. Myös pikkuhousunsuojien pahvipakkaus on biohajoava.

Ovatko Vuokkoset Bio -tuotteiden pakkaukset biohajoavia?

Siteiden pakkauspussi on Green PE:tä, joka ei ole biohajoavaa. Green PE on uusiutuvaa, sokeriruo’osta valmistettua biopohjaista muovia. Se kierrätetään muovina.

Pikkuhousunsuojien kartonkipakkaus on biohajoava. Sen voi kierrättää pahvinkierrätyksessä.

Miksi Vuokkoset Bio -siteiden pussi ei ole biohajoavaa?

Vuokkoset Bio -siteiden pussi on valmistettu Green PE -materiaalista. Green PE ei ole biohajoavaa, mutta on erittäin ympäristövastuullinen ja kestävä vaihtoehto pakkauspussiksi. Pakkauspussin kestävyys on tärkeä edellytys pystyäksemme edelleen tarjoamaan Vuokkoset Bio -tuotteitamme kuluttajille myös lämpimiin vientimaihimme, joissa biohajoava pakkauspussi valitettavasti hajosi liian varhain.

Green PE -materiaali on valmistettu biopohjaisesta, uusiutuvasta raaka-aineesta. Pakkauksiin se on merkitty ”I’m green” –symbolilla. Green PE on valmistettu sokeriruo’osta, joka sitoo hiilidioksidia ilmasta ja näin auttaa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan. Pakkauspussiemme valmistukseen käytetty sokeriruoko kasvoi yli 2000 km päässä Amazonin sademetsistä. Green PE:n voi kierrättää muovina.

Kuinka Vuokkoset Bio -tuotteiden pakkaukset kierrätetään?

Siteiden pakkaus on Green PE:tä, jonka voi kierrättää tavallisen muovin tapaan. Pikkuhousunsuojien kartonkirasiat ovat biohajoavia, mutta ne voi kierrättää myös kartongin kierrätyksessä.

Siteiden yksittäispakkauskalvo on biohajoava, ja siksi voit hävittää sen kotikompostissa, bio- tai sekajätteessä.

Pikkuhousunsuojissa ja siteissä olevan silikonipaperin (Vuokkoset logo painettu) voi laittaa kotikompostiin ja bio- tai sekajätteeseen.

Onko Vuokkoset Bio -tuotteilla sertifikaatti biohajoavuudesta?

Vuokkoset Bio -tuotteiden raaka-aineet, puuvilla, selluloosa ja taustakalvo, ovat kaikki biohajoavia, mutta meillä ei ole sertifikaattia koko tuotteen biohajoavuudesta.

Kuinka kauan Vuokkoset Bio -tuotteiden biohajoaminen kestää?

Ei voida tarkkaan sanoa, koska biohajoamisaika riippuu niin paljon olosuhteista: kosteudesta, lämpötilasta, miten tuote on asetettu kompostiin jne. Puuvilla on hitaasti biohajoava, vaikka raaka-aine tuleekin suoraan luonnosta. Esimerkiksi puuvillainen t-paita ei biohajoa lyhyessä ajassa.

Mistä Vuokkoset Bio -tuotteissa käytetty puuvilla on peräisin?

Vuokkoset Bio -tuotteissa käytetty luomupuuvilla tulee useista eri lähteistä, mutta on aina GOTS (Global Organic Textile stardard) sertifikaatin tiukat vaatimukset täyttävää. Puuvilla on luonnonmukaisesti viljeltyä ja sitä hankitaan enimmäkseen pientuottajilta. Eli puuvillan kasvatuksessa ei käytetä mitään tehotuotantoa tukevia kemikaaleja. Kaikki käytetyt lannoitteet tulee täyttää hyvin tiukat ympäristökriteerit.

Mistä Vuokkoset Bio -tuotteissa käytetty selluloosa on peräisin?

Selluloosa tulee suomalaisesta Rauman sellusta ja on pääosin peräsin Suomen metsistä, mutta joskus myös muista pohjoismaista.

Miten Vuokkoset Bio -tuotteiden sisältämä puuvilla ja selluloosa on valkaistu? Käytetäänkö tässä prosessissa kemikaaleja?

Mitään osaa tuotteista ei ole valkaistu kloorilla. Kloorivalkaisu tuottaa sivutuotteena dioksiinia, jonka tiedetään olevan karsinogeeni. Käyttämämme puuvilla on valkaistu vetyperoksidilla ja selluloosa hapella.

Miksi selluloosa on parempi raaka-aine kuin puuvilla luonnon kannalta?

Selluloosaa tulee läheltä pohjoisista metsistä, ja tämän vuoksi kuljetuksesta aiheutuu vain vähän päästöjä. Puuvillaa taas ei voida kasvattaa pohjoisessa, vaan se pitää kuljettaa kaukaa. Lisäksi puuvillan tuotanto vaatii paljon vettä, mikä kuormittaa paljon luontoa. Vuokkoset Bio -tuotteissa käytetään puuvillaa vain tuotteen osassa, jossa siitä todella on hyötyä – pintakerroksessa, joka koskettaa ihoa. Imukerroksessa käytetään selluloosaa.

Sisältävätkö Vuokkoset Bio -tuotteet muovia?

Kyllä sisältävät – tuotteen taustakalvo on tehty biomuovista. Vuokkoset Bio -tuotteissa käytetyt muovit ovat sertifioidusti biohajoavia/kompostoituvia muoveja. Biomuovi sisältää sekä uusiutuvaa luonnon raaka-ainetta että fossiilista raaka-ainetta. Tuote ei sisällä turhaa muovia.

Mitä muoveja Vuokkoset Bio -tuotteet sisältävät?

Siteiden yksittäispakkauskalvo on niin kutsuttu Bio film, joka on sertifioidusti biohajoavaa muovia.

Siteiden ja pikkuhousunsuojien taustamuovi on tärkkelyspohjainen kalvo, joka on sertifioidusti biohajoavaa (EN13432 certified biopolymer).

Mitä Vuokkoset Bio -tuotteiden liima sisältää?

Vuokkoset Bio -tuotteiden valmistuksessa käytetään pieninä ohuina kerroksina kahta erilaista liimaa, toinen tarraliimaukseen ja toinen rakenneliimaukseen. Molemmat liimalaadut ovat elintarvikekelpoisia hartsipohjaisia sulateliimoja ja niitä käytetään tuotteissa niin pieniä määriä, että ne eivät vaikuta tuotteiden biohajoavuuteen.

Vuokkoset Bio -tuotteilla on V-label – mitä se tarkoittaa?

V-Label on kansainvälisesti tunnustettu ja rekisteröity symboli vegaanisten tai vegetarististen tuotteiden ja palveluiden tunnistamiseksi. Kuluttajille V-Label on helppo ja luotettava apu ostoksia tehdessä. Vuokkoset Bio -tuotteet ovat vegaanisia ja niille on myönnetty V-label. Sertifikaatin tarkat kriteerit tarkoittavat, ettei tuote todistetusti sisällä mitään eläinperäistä eikä tuotantovaiheessa ole hyödynnetty eläimiä tai eläinperäisiä ainesosia.

Onko olemassa siteitä ja pikkuhousunsuojia, jotka eivät ole vegaanisia?

Ilman sertifikaattia on mahdotonta sanoa, onko tuotteen kaikki raaka-aineet täysin vegaanisia.