Hur känns det att vara i puberteten?

Under puberteten förändras hela din kropp och ditt sätt att tänka. Man börjar få bröst och bredare höfter, vilket gör att utseendet förändras. Nytt är också att det börjar växa hår på underlivet och i armhålorna. Vissa får finnar i ansiktet. Man måste börja använda deodorant. Att mensen börjar är också en stor grej. Det händer så mycket nytt och spännande att det är svårt att förstå allt ibland. Lyckligtvis sker förändringen inte över en natt utan under flera år. På detta sätt hinner kroppen och psyket vänja sig vid det nya skedet, att bli vuxen.

Puberteten känns inte nödvändigtvis lätt alla dagar. Ibland irriterar man sig på lärarna, föräldrarna och kompisarna. Andra dagar är det ens förälskelse som får tankarna att snurra i huvudet. Och vissa dagar går allt hur bra som helst. Egentligen känns puberteten inte på något visst sätt, men ändå påverkar den precis allt.

Även kompisarna förändras, nya kompisar kommer och går. Det kan kännas trist då bästa kompisen i klassen efter sommarlovet känns som en helt främmande person. Goda vänner ska man dock hålla fast vid. Inget är roligare än att göra nya och ibland även spännande saker tillsammans, att hänga i en grupp oavsett kön, att njuta av livet, ha fritidsintressen och göra saker för första gången.

Puberteten medför ansvar, men även frihet. Föräldrarna kanske glömmer ibland att du befinner dig i ett nytt skede i livet och att det du gillade förr kanske inte är så viktigt längre. Därför är det bra att hålla föräldrarna uppdaterade och diskutera saker, även om du kanske inte alltid känner för det. Det kan också hända att du känner dig irriterad på dina småsyskon. Och visst är de irriterande ibland, men lyckligtvis växer också de upp och om några år är de riktigt trevliga personer som det är roligt att umgås med igen.

Mitt i alla förändringar måste du ge dig själv tid att acceptera allt nytt. Var snäll mot dig själv och respektera dig själv som individ. Det är bra att se sig i spegeln varje dag och säga till sin egen spegelbild att du är bra och duger som du är. Att du är unik som individ och att det inte finns någon annan som du i hela världen. Det är väl häftigt om något!

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni