Miltä murrosikä tuntuu?

Vuokkoset nuori pitelee kitaraa.

Murrosikä muuttaa koko vartaloa ja mullistaa mielen. Tyttökehoisella rintojen kasvu ja lantion leveneminen muuttavat ulkonäköä. Karvojen kasvaminen alapäähän ja kainaloihin on ihan uusi juttu. Finnejä voi ilmestyä kasvoihin ja deodorantille voi tulla tarvetta. Myös kuukautisten alkaminen on iso asia. Niin paljon uutta ja jännittävää, että sitä on vaikea välillä ymmärtää. Onneksi muutos ei tapahdu yhdessä yössä vaan vuosien mittaan.

Näin mieli ja vartalo tottuvat uuteen vaiheeseen eli aikuiseksi kasvamiseen. Murrosikä ei välttämättä ole joka päivä helppoa. Välillä ottavat päähän opettajat, vanhemmat tai kaverit. Toisena päivänä ihastuksen kohteet sekoittavat mielen. Onneksi on niitäkin päiviä, kun kaikki luistaa mallikkaasti. Murrosikä ei tavallaan tunnu miltään, mutta toisaalta se vaikuttaa ihan jokaiseen asiaan.

Kaveriporukassa ihmiset muuttuvat. Uusia kavereita tulee ja menee. Voi tuntua kurjalta, kun tärkeä luokkakaveri tuntuukin kesäloman jälkeen ihan vieraalta tyypiltä. Ystävistä kannattaa kuitenkin pitää kiinni. Mikään ei ole niin mahtavaa kuin tehdä uusia ja välillä jännittäviäkin juttuja yhdessä. Hengailla tutussa porukassa tai tutustua uusiin tyyppeihin. Nauttia, harrastaa ja tehdä asioita ensimmäisiä kertoja.

Murrosikä tuo vastuuta, mutta myös antaa vapautta. Vanhemmat saattavat välillä unohtaa, että olet uudessa elämänvaiheessa, eivätkä entiset ykkösjutut tunnu enää niin tärkeiltä. Siksi on hyvä pitää omat aikuiset kartalla ja jutella asioista, vaikkei siltä aina tuntuisikaan. Myös pienemmät sisarukset saattavat tuntua riiviöiltä. Sitähän ne välillä ovat, mutta onneksi hekin kasvavat ja ovat parin vuoden päästä ihan hauskoja tyyppejä, joiden kanssa tehdä asioita.

Kaikkien muutosten keskellä pitää antaa itselle aikaa hyväksyä uudet asiat. Olla itselle lempeä ja kunnioittaa omaa persoonaa. Joka päivä kannattaa katsoa peiliin ja sanoa omalle kuvalle, että on hyvä ja riittävä juuri sellaisena kun on, uniikkina yksilönä, jota ei ole toista samanlaista koko maailmassa. Ja se jos jokin on mahtava juttu!

(Psst! Puhumme ”tyttökehosta” tarkoittaen syntymässä tytöksi määritellyn ihmisen kehoa – sukupuoli on tunne minuudesta eikä kiinni kehosta, johon on syntynyt.)

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni