Är tampong rätt val för mig?

En tampong är ett menstruationsskydd som placeras inuti slidan och som suger upp mensblödningen. Inuti slidan utvidgas tampongen på bredden enligt kroppsformen, och skyddar därmed effektivt mot läckage. Du kan använda tampong när som helst under dygnet, varje dag under mensen. Många använder gärna tampong när de sportar eller simmar.

Vuokkoset Organic Tampong är ett unikt och ekologiskt val, bestående av enbart 100% ekologisk bomull. Våra uokkoset Organic Tampong är helt biologiskt nedbrytbar och har utvecklats tillsammans med finländska Allergi-, Hud- och Astmaförbund.

Hur kan man öva sig i att använda tampong?

Man kan börja använda tampong efter att mensen har börjat och när som helst när man själv känner sig redo för det. Det lönar sig att öva i lugn och ro och att så småningom bekanta sig med den egna kroppen. Det går lättast att försöka placera tampongen under de dagar då mensen är som rikligast. Då glider tampongen enkelt in i slidan. Kom ihåg att du inte ska använda tampong när du inte har mens.

Du kan öva dig antingen genom att sitta på toalettstolen med benen isär eller genom att stå med ena benet på t.ex. toalettstolen. Ju mer avslappnade bäcken- och magmusklerna är, desto lättare går det att öva.

Hur placeras tampongen?

  • Tvätta händerna noggrant innan du placerar tampongen. Ta ut den individuellt förpackade tampongen ur förpackningen och räta ut snöret.
  • Försök hitta en ställning som är bekväm för dig. Sära på blygdläpparna med handen samtidigt som du lugnt för in den rundade änden av tampongen i slidan. Tampongen ska riktas snett uppåt, mot korsryggen, tills hela tampongen med undantag för snöret befinner sig inuti slidan. Om det känns obehagligt att placera tampongen ska du ändra dess riktning.
  • En rätt placerad tampong ska inte kännas nästan alls. Om du känner av tampongen sitter den sannolikt inte tillräckligt djupt inne i slidan. Ta ut tampongen och försök i lugn och ro placera en ny tampong djupare in. Oroa dig inte, tampongen kan inte hamna för djupt eller försvinna inuti kroppen.
  • Det är enkelt att ta ut tampongen. Du sätter dig bara på toalettstolen och drar ut den i snöret, snett nedåt och framåt. Du kan slänga Vuokkoset Organic Tampon i soporna eller i komposten.

Tre minnesregler för den som använder tampong

  1. Kom ihåg att alltid ta ut den gamla tampongen innan du sätter i en ny. Tampongen kan inte försvinna eller förflytta sig från slidan till andra delar av kroppen. Du kan ta bort den med fingrarna om snöret av misstag skulle ha kommit in i slidan.
  2. Byt tampong med 4-8 timmars mellanrum. Använd alltid den minsta tampongstorlek som motsvarar blödningens intensitet (Mini, Normal eller Super). Genom erfarenhet hittar du den storlek som passar bäst för dig. Redan efter ett par menscykler lär du känna din blödning och kan bedöma hur stor tampong du behöver under olika skeden av mensen.
  3. Förutom tampong kan du använda Vuokkoset trosskydd för att ännu säkrare skydd. Det rekommenderas inte att man använder tampong dygnet runt utan man bör variera mellan tampong och binda.

Du har eventuellt hört om TSS, dvs. toxiskt chocksyndrom, i samband med tamponger. Du hittar mer information om denna sällsynta sjukdom här.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni