Onko tamponi oikea valinta Minulle?

Vuokkoset tamponi ja vartalo.

Voit käyttää tamponia mihin vuorokauden aikaan tahansa, kuukautisten jokaisena päivänä. Monet suosivat tamponia erityisesti urheiluharrastuksissa ja uidessa. Tamponi on emättimen sisään asetettava kuukautissuoja, joka imee kuukautisvuodon itseensä. Tamponi suojaa vuodoilta tehokkaasti laajenemalla emättimen sisällä leveyssuuntaan, hellästi kehoasi myötäillen.

Miten tamponin käyttöä voi harjoitella?

Tamponin käytön voi aloittaa kuukautisten alkamisen jälkeen, milloin tahansa kun tuntee olevansa siihen itse valmis. Käyttöä kannattaa harjoitella rauhassa ja tutustua omaan kehoon pikkuhiljaa. Tamponin paikalleen asettamista on helpointa kokeilla niinä päivinä kun kuukautisvuoto on runsainta, sillä tuolloin tamponi liukuu vaivattomasti emättimessä. Muista, että tamponia ei tule käyttää muulloin kuin kuukautisten aikana.

Harjoittelu kannattaa tehdä joko istumalla WC-istuimella jalat harallaan tai seisomalla niin, että toinen jalka on esimerkiksi WC-istuimen päällä. Mitä rennompana lantion ja vatsan lihakset pysyvät, sen vaivattomampaa harjoittelu on.

Miten tamponi asetetaan?

  • Pese kädet huolellisesti ennen tamponin asettamista. Ota tamponi pois yksittäispakkauksesta ja suorista sen naru.
  • Etsi itselle mukava asento ja raota kädellä häpyhuulia samalla vieden tamponin pyöristettyä päätä rauhallisesti emättimen sisään. Tamponi tulee suunnata viistosti ylöspäin ristiselkää kohti, kunnes se on kokonaan, narua lukuunottamatta, emättimen sisällä. Jos tamponin asettaminen tuntuu epämiellyttävältä, muuta tamponin suuntaa.
  • Kun tamponi on asetettu oikein, sen käyttö ei tunnu juuri miltään. Mikäli tunnet tamponin, se ei todennäköisesti ole tarpeeksi syvällä emättimessä. Poista tamponi ja kokeile rauhassa asettaa uusi tamponi syvemmälle. Älä huolestu, tamponi ei voi mennä liian syvälle tai hävitä kehon sisään.
  • Tamponin poisto on helppoa; istu wc-istuimelle ja poista se vetämällä sen narusta viistosti alas- ja eteenpäin. Vuokkoset Organic tamponin voit hävittää heittämällä sen roskakoriin tai kotikompostiin.

Kolme muistisääntöä tamponin käyttäjälle

  1. Muista aina poistaa edellinen tamponi ennen uuden asettamista. Tamponi ei voi kadota tai hävitä emättimestä muualle kehoon, ja sen voi poistaa sormin, jos naru on vahingossa kulkeutunut emättimen sisään.
  2. Vaihda tamponi 4-8 tunnin välein. Käytä aina pienintä vuotomäärääsi vastaavaa tamponikokoa. Sopivan koon löydät itsellesi kokemuksen kautta. Opit tuntemaan vuotopäiväsi jo muutaman kuukautiskierron jälkeen ja arvioimaan minkä kokoista tamponia kannattaa käyttää.
  3. Voit käyttää tamponin lisäksi Vuokkoset pikkuhousunsuojaa tuomaan varmuutta puhtauteen. Suositusten mukaan tamponia ei tulisi käyttää läpi vuorokauden, vaan vaihdellen terveyssiteen kanssa.

Tamponien käytön yhteydessä olet saattanut kuulla puhuttavan TSS:stä eli toksisesta sokkioireyhtymästä. Se on harvinainen, mutta vakava sairaus joka voi seurata tamponin vääränlaisesta käytöstä. Tärkeää onkin muistaa, että valitset aina vuodollesi sopivan tamponin ja vaihdat sen tarpeeksi usein.

Kun etsit itsellesi ja vuodollesi sopivinta tamponia, on hyvä hetki pysähtyä miettimään mitä laitat kehoosi. Et varmaankaan halua laittaa klooria, väriaineita, hajusteita tai muita pelottavan kuuluisia kemikaaleja kehosi herkimmälle alueelle? Luomupuuvillaiset tamponit ovat kemikaaliton ja turvallinen valinta.

Vuokkoset tuotevalikoimasta löydät Organic-tamponin joka on ainutlaatuinen ja ekologinen valinta. Sen materiaali on 100% sertifioitua luomupuuvillaa, jotta sinä tietäisit mitä kuukautissuojasi sisältävät. Tamponimme on turvallinen sekä sinulle, että ympäristöllesi – Organic-tamponi täyttää Joutsenmerkin tiukat kriteerit ja on täysin biohajoava.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni