Tre fakta om toxiskt chocksyndrom

Toxiskt chocksyndrom, alltså TSS, är en ovanlig men ändå allvarlig sjukdom som hos kvinnor nästan utan undantag har samband med mensen och alltför långa mellanrum mellan tampongbytena. Vi har här tagit upp de tre viktigaste faktumen som varje kvinna bör veta om denna sjukdom för att identifiera eventuella symptom snabbt och undvika att sjukdomen bryter ut.

1. Hur kan man få toxiskt chocksyndrom?

TSS orsakas av giftämnen från stafylokockbakterien som förekommer naturligt hos människan. Förutom i slidan kan bakterien förekomma i näsan, armhålan och ljumskarna. En tampong som har varit i slidan längre än den rekommenderade tiden, alltså 4-8 timmar, erbjuder en grogrund för bakterien som kan börja föröka sig snabbt och orsaka TSS.

2. Vilka är symptomen på toxiskt chocksyndrom?

TSS- symptomen innefattar en akut feber över 39 °C, eksem, svindel, kräkningar och/eller diarré, muskelvärk, svaghetskänsla, huvudvärk och en klar rodnad i ögonen, halsen eller slidan. Om du får något eller flera av dessa symptom under mensen eller snart efter den ska du omedelbart ta ut tampongen ur slidan och genast uppsöka läkare. Om TSS upptäcks i tid kan det botas med antibiotika.

3. Hur undviker man toxiskt chocksyndrom?

TSS har nästan alltid samband med ett alltför långt intervall mellan tampongbytena. Tampongen ska bytas med 4-8 timmars mellanrum och man ska se till att tampongen har rätt absorptionsnivå för mensen. En tampong med alltför kraftig absorptionsförmåga kan orsaka smärta när den tas ut och kan även öka risken för TSS. Vi rekommenderar även att du inte använder tampong dygnet runt utan att du varierar med en binda.

Om du använder binda under natten kan du sova lugnt och inte oroa dig över tampongbyte. Bekanta dig med hela Vuokkoset-produktsortimentet och hitta det trosskydd eller den tunna binda som passar bäst för dig och som du kan använda i stället för tampong.

Du bör tänka på att tamponger endast ska användas under mensen, inte för att skydda sig mot vita flytningar. Även din handhygien är viktig när du byter tampong. Kom ihåg att alltid tvätta händerna noggrant både före och efter du byter tampong.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni