PMS-oireet – mistä on kyse?

Vuokkoset nuori makaa sohvalla.

PMS eli premenstruaalioireyhtymä esiintyy ennen kuukautisia fyysisinä ja psyykkisinä oireina, jotka häiritsevät tavallista elämää. PMS-oireet eivät ole vitsi, vaan pahimmassa tapauksessa masennusoireisiin ja lamaannuttaviin kipuihin johtava tila, johon on syytä suhtautua vakavasti.

Miten tunnistaa PMS-oireet?

PMS-oireet esiintyvät yleensä kuukautiskierron lopulla eli ovulaatiovaiheen jälkeen. Jopa viikkoa ennen kuukautisten odotettua alkamista PMS-oireina voi olla rintojen arkuus ja turpoaminen, päänsärky, sekä vatsa- ja selkäkivut. Munasarjojen toimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset vaikuttavat keskushermostoon ja sen välittäjäaineisiin, kuten seratoniiniin, ja tämän uskotaan olevan osasyy oireyhtymään, vaikka sen perimmäinen syy onkin edelleen tuntematon.

Fyysisten oireiden lisäksi PMS-oireet voivat näkyä ärtyneisyyteenä, itkuisuutena ja masentuneisuutena. Oireet vaihtelevat paljon ja niitä esiintyy lähes kaikilla menstruoivilla henkilöillä jossain elämänvaiheessa, tyypillisimmin 30-45 vuoden iässä.

PMS-oireet helpottavat kuukautisten ensimmäisten päivien aikana ja oireiden kirjo voi vaihdella kiertojen välillä. Oireita kannattaa kirjoittaa ylös tai merkitä kuukautissovellukseen puhelimeen. Näin PMS:ää ja sen vaihtelevuutta on helppo seurata ja keskustella oireista myös gynekologin kanssa. Laboratoriokokeita ei tarvita PMS:n toteamiseen.

PMDD (kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö) on PMS:n vaikeampi muoto, joka voi aiheuttaa jopa itsetuhoisia ajatuksia. PMDD:n oireet alkavat jo ovulaatiovaiheessa ja siitä kärsii 5-8% menstruoivista henkilöistä.

Näin helpotat PMS-oireita

PMS-oireet voivat pahimmillaan tuoda kitkaa pariskunnan välille, jos toisella osapuolella on pinna kireällä ja pienimmätkin vastoinkäymiset tuntuvat taakalta. Sen vuoksi kommunikointi ja avoimuus on tärkeää, jolloin kumppani voi tukea toista hankalimpina päivinä.

PMS:ää voi helpottaa pitämällä huolta yleiskunnosta, noudattamalla kevyttä ruokavaliota ja lepäämällä hyvin. Osa saa apua myös liikunnasta ja akupunktiosta. Alkoholin ja kofeiinin välttäminen on suositeltavaa. Oireiden hoitoon voi kokeilla myös B- ja D-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia. Kipuoireisiin voi huoletta ottaa tulehduskipulääkettä, joka helpotta päänsärkyä ja rintojen arkuutta.

Osalle hormonaalinen ehkäisy, kuten hormonikierukka tai yhdistelmäehkäisypillerit, voi tuoda helpotusta PMS-oireisiin. Kaikista vaihtoehdoista ja huolista kannattaa keskustella oman gynekologin kanssa. Gynekologikäyntiä varten kannattaa varautua kertomaan oireet edellisen kolmen kuukauden ajalta.

 

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Lue vinkit, miten voit tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia kuukautiskierron eri vaiheissa.

On aika kukistaa kuukautishäpeä, näin se onnistuu.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni