Mikä on ovulaatio?

Vuokkoset ovulaatio kuvitus.

Olet saattanut kuulla ovulaatiosta kuukautiskierrosta puhuttaessa. Ovulaatio on normaali osa kuukautiskiertoasi! Ovulaatio liittyy tärkeänä osana hedelmällisyyteen ja raskaaksi tulemiseen. Sen vuoksi on tärkeää ymmärtää mikä se on ja mitä kehossa silloin tapahtuu.

Ovulaatio tarkoittaa munarakkulan puhkeamista ja sitä seuraavaa munasolun irtoamista munasarjasta. Ovulaatio tapahtuu keskimäärin 14 vuorokautta ennen kuukautisvuodon ensimmäistä päivää eli kierron puolivälissä. Tuolloin tietyn kokoiseksi kasvanut munasolu irtoaa ja lähtee kulkemaan munajohdinta pitkin kohtuun. Munasolu irtoaa vuoron perään vasemmasta ja oikeasta munasarjasta. Ovulaation aikana naiskeho on hedelmällisimmillään ja mahdollisuus tulla raskaaksi on tuolloin suurin. Tämän vuoksi vauvasta haaveilevat saattavat ajoittaa yhdynnät tähän aikaan kierrosta. Myös inseminaatio eli keinohedelmöitys ajoitetaan ovulaatioon raskaaksi tulon mahdollisuuksien parantamiseksi.

Ovulaation aikana saattaa tuntea pientä kipua alavatsassa sekä huomata muutoksen valkovuodossa. Ovulaation aikaan valkovuoto muistuttaa raa’an kananmunan valkuaista eli se on läpinäkyvää ja venyvää. Iän myötä opit tuntemaan kuukautiskiertosi eri vaiheet. Murrosiässä on normaalia, että kiertojen pituudet vaihtelevat kun keho hakee rytmiään.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni