Kuukautisista puhutaan usein ainoastaan fyysisenä asiana, joka ilmenee verisenä vuotona noin 28 päivän välein. Todellisuudessa menkat ja koko kuukautiskierto vaikuttaa myös mielialaan ja jaksamiseen. Fiilispäiväkirjaa pitämällä pääset helposti jyvälle siitä, miltä kierron alkuvaiheen vuotopäivät tuntuvat, mikä olo on ovuloidessa ja mikä taas ennen menkkoja. Samalla voit löytää keinoja helpottaa mielialavaihteluita liikunnan, meditaation tai läheisyyden avulla.
Kehon ja mielen yhteys
Kuukautiskierron ensimmäinen päivä lasketaan siitä, kun verinen kuukautisvuoto alkaa kunnolla. Mikäli vuoto alkaa kello 18 jälkeen illalla, kuukautiskierron ensimmäinen päivä on seuraava päivä. Vuotoa kestää yleensä 3-5 päivää. Kuukautisten aikana hormonitasot ovat matalimmillaan ja se voi aiheuttaa, fyysisten kipujen lisäksi, alakuloa, itkuisuutta ja pienemmätkin vastoinkäymiset voivat tuntua maailmanlopulta.
Kuukautisten aikana kipuja voi taltuttaa särkylääkkeillä ja kevyellä liikunnalla, mikäli olo sen sallii. Tärkeintä on kuitenkin hyväksyä tilanne ja olla itselleen myötätuntoinen. Yleensä alakuloa kestää vain muutaman päivän ja tuolloin on täysin hyväksyttävää katsella suosikkisarjoja sohvalla suklaalevyn kanssa, jos se sillä hetkellä tuo eniten helpotusta olotilaan.
Kuukautisten aikana voi kokeilla myös mindfulness- tai meditaatioharjoituksia, jotka tutkimusten mukaan lisäävät hyvänolontunnetta. On myös olemassa joogaliikkeitä, joita voi harjoitella helpottamaan menkkakipuja. Joogan lisäksi myös muu liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka taas ovat kehon luontaisia mielialan parantajia. Myös uni on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, kokeile rauhoittaa arkea ja lisätä tunti extraunta kuukautisrutiineihisi.
Energinen ovulaatio
Kuukautisten jälkeen, ovulaation tienoilla, estrogeenitaso on korkeimmillaan ja olo voi tuntua huippuenergiseltä. Hormonien vaikutuksen voi tuntea myös seksihaluina, onhan päivät ennen ovulaatiota ja sen aikana otollinen hetki yrittää raskautta. Ovulaation voi myös tuntea toispuoleisena nopeasti ohimenevänä kipuna. Kipu johtuu siitä, että kypsynyt munasolu irtoaa jommasta kummasta munasarjasta.
Ovulaation aikana useat kokevat olonsa itsevarmaksi ja seksikkääksi. Tästä tunteesta kannattaa nauttia täysillä, ja jos mahdollista, kalenteroida tärkeät esiintymiset ja tapaamiset kierron keskivaiheille.
Noin viikko ovulaation jälkeen voi alkaa PMS-oireet, joista pääset lukemaan lisää täällä.
Tunne kehosi ja mielesi – ota kolme vinkkiä talteen
- Pidä fiilispäiväkirjaa. Merkitse siihen kierron päivä, sekä henkinen ja fyysinen olotila. Jo kolmen kuukauden jälkeen tunnistat erilaiset oireet ja sen miten kierto vaikuttaa olotilaan.
- Ole armelias itsellesi. Kohtaa kierto ja sen tuomat muutokset mielessä ja kehossa lempeydellä.
- Uni + ruokavalio + liikunta. Nämä kolme ovat avainasemassa myös hormonitoiminnassa ja niiden balanssi tukee kokonaisvaltaista hyvää oloa
Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Iltalehti.fi ja Naistalo.fi
Näin säästät luontoa arkipäiväisillä valinnoilla myös menkkojen aikana, tutustu aiheeseen.