Kuukautiskierron eri vaiheet vaikuttavat treenaamiseen ja urheilusuorituksiin. Urheilulääkäri ja kirjailija Pippa Laukka kertoo, miten voit tukea jaksamista, panostaa palautumiseen ja jopa välttää urheiluvammoja kierron eri vaiheissa.
Toimiva terve keho ja kuukautiset kulkevat aina käsi kädessä
Oman kuukautiskierron tunteminen on ehdottomasti voimavara, jota kannattaa hyödyntää niin harraste- kuin ammattiurheilussa. Tärkeintä on tietää missä vaiheessa kierto on, merkitä kuukautiset, sekä kierron psyykkiset ja fyysiset oireet kalenteriin tai kuukautissovellukseen, ja oppia jatkuvasti omasta kehosta.
Kuukautiskierto voidaan jakaa neljään eri jaksoon: vuotopäiviin, aikaan ennen ovulaatiota, kierron keskivaiheeseen ja viikkoon ennen kuukautisia. Jokainen vaihe on erilainen ja niiden kesto vaihtelee kierron pituudesta riippuen.
Poisjääneet kuukautiset on aina merkki siitä, että hormonitoiminta ei ole tasapainossa ja se vaikuttaa ajan mittaan myös harjoitteluun. Urheilijan kannattaakin kiinnittää huomiota ruokavalioon ja riittävään energian saamiseen, ettei kuukautiset jää siitä syystä tulematta. Kaikissa huolissa kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen ja keskustella aiheesta myös oman valmentajan kanssa.
Treenitärpit kuukautiskierron eri vaiheisiin
Kuukautisten aikana olo voi tuntua turvonneen tukalalta ja vatsa kipeältä. Usein liike on lääke ja kevyet lajit, kuten uinti ja kävely voivat jopa parantaa oloa. Kehon proteiinitasot ovat kuukautisten aikana koholla, joten voimaharjoittelu saattaa sujua leikiten. Lihakset myös toipuvat kuukautisten aikana treenistä nopeasti.
Vuokkoset Organic-tamponit ovat hyvä valinta suojaamaan vuodolta liikkuessa. Tamponeja on kolmea kokoa: Mini, Normal ja Super, kokeilemalla löydät sopivan vaihtoehdon itsellesi. Vuokkoset Organic Tamponit on valmistettu 100% luomupuuvillasta, eivätkä ne sisällä ylimääräistä muovia, kemikaaleja tai väriaineita.
Kierron keskivaiheella, lähellä ovulaatiota estrogeenitasot ovat huipussaan. Tuolloin olo on itsevarma ja energiaa riittää täysillä treenaamiseen. Salitreeneissä painoja voi lisätä ja ohjelmistoon voi ottaa tiukan intervalliharjoituksen. Myös pitkä kestävyysharjoittelu voi tuntua lennokkaalta, joten rohkeasti kohti uusia omia ennätyksiä kehoa kuunnellen.
PMS-oireet alkavat noin viikkoa ennen kuukautisia ja tuolloin on hyvin tavallista, että jumppasali ei houkuttele normaaliin tapaan. Mielialanvaihtelut ja päänsäryt voivat vaivata, joten tuolle jaksolle kannattaa ajoittaa kehonhuoltoa, kävelylenkkejä tai joogaa.
Muistathan, että kuukautiset eivät ole koskaan este menestykselle. Olympialaisia ja maailmanmestaruuksia on voitettu kaikissa kierron eri vaiheissa.
Lisää urheilulääkäri Pippa Laukan ajatusia voit kuunnella täällä.
Lähde: MyBnB live ja Pippa Laukka
Miten tukea kehon hyvinvointia kuukautiskierron eri vaiheissa? Lue lisää.
Mitä tarkoittaa kuukautishäpeä? Näin se kukistetaan yhdessä.