Huolettaako kuukautiskierron pituus? Lue lisää kuukautiskierron häiriöistä

Vuokkoset kalenteri kädessä.

Tunnetko jo kuukautiskierron vaiheita säätelevät hormonit? Mistä johtuu kuukautiskierron pituuden muutokset? Keräsimme tietopankin hormoneista, niiden tehtävistä ja yleisimmistä syistä liian lyhyeeseen tai pitkään kuukautiskiertoon.

Lyhyt kuukautiskierto

Normaali kuukautiskierto on 24-38 vuorokautta ja sen pituus lasketaan vuodon ensimmäisestä päivästä seuraavan vuodon alkuun. On hyvin tavallista, että kierron pituus vaihtelee muutamilla päivillä, jopa viikoilla.

Jos kuukautiskierto on toistuvasti alle 24 päivää on syytä kääntyä gynekologin puoleen ja pohtia syitä lyhyelle kierrolle. Nuoremmalla ihmisellä lyhyt kuukautiskierto kertoo useimmiten ovulaation aikaistumisesta ja puutteellisesta keltarauhashormonin vaikutuksesta. Vaivaa ei ole välttämätön hoitaa, mutta se onnistuu lääkärin määräämän keltarauhashormonikuurin avulla, joka otetaan kierron 15.-24. päivänä. Erityisesti raskautta yrittäessä ovulaatiohetki on tärkeää tietää ja sen vuoksi juttutuokio lääkärin kanssa voi olla aiheellinen.

Kuukautiskiertoa voi lyhentää myös premenopaussi, joka alkaa noin 4-10 vuotta ennen kuukautisten loppumista. Tässä vaiheessa henkilön hedelmällisyys on jo selkeästi laskenut ja munasolujen laatu alkanut huonontua.

Pitkä kuukautiskierto

Pitkä kuukautiskierto tarkoittaa sitä, että kierto on toistuvasti yli 35 päivää. Tällöin on todennäköistä, että ovulaatio jää kokonaan tulematta tai se tulee hyvin harvoin. Ovulaatiohäiriöt aiheuttavat huolta erityisesti raskautta yrittäessä. Ilman ovulaatiota raskaus ei ole mahdollinen.

Yleisin syy ovulaatiohäiriöihin on ylipaino tai monirakkulaoireyhtymä eli PCOS, jonka muita oireita on liiallinen karvankasvu navan alla ja rinnoissa, sekä akne. PCOS diagnosoidaan yleensä lapsettomuushoitojen yhteydessä ja todetaan ultraäänitutkimuksella.

Muita syitä kuukautiskierron muutoksiin

Kuukautisten alkamisen jälkeen voi mennä parikin vuotta ennen kuin kuukautiskierto tasaantuu omaan luontaiseen rytmiinsä. Mikäli yhtäkkisiä muutoksia tulee, on hyvä muistaa, että äkillinen painonnousu tai -lasku ja kova stressi voivat myös aiheuttaa häiriöitä.

Myös hoitamattomat perussairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, voi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskierrossa.

Hormonit haltuun

Tunnetko tärkeät hormonit nimeltä? Nämä hormonit ja niiden tehtävät jokaisen olisi hyvä tietää.

FSH = Aivolisäkkeen erittämä munarakkulaa kypsyttävä follikkelia stimuloiva hormoni
LH = Aivolisäkkeestä erittyvä luteinisoiva hormoni, joka käynnistää ovulaation
Estradioli = Munarakkulan tuottama naishormoni, joka paksuntaa kohdun limakalvoa
Progesteroni = Munarakkulan tuottama keltarauhashormoni, joka kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten

 

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Iltalehti.fi, Anna.fi, YLE.fi

Tiedätkö mikä on endometrioosi? Näin tunnistat oireet, lue lisää.

Miten kuukautiskierto vaikuttaa treenaamiseen? Tutustu tietopakettiin.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni