vuokkoset-logo
Tilaa näyte!

Mikä on ovulaatio?

Olet saattanut kuulla ovulaatiosta kuukautiskierrosta puhuttaessa. Ovulaatio on normaali osa kuukautiskiertoasi! Ovulaatio liittyy tärkeänä osana naisen hedelmällisyyteen ja raskaaksi tulemiseen. Sen vuoksi on tärkeää ymmärtää mikä se on ja mitä kehossa silloin tapahtuu.

Ovulaatio tarkoittaa munarakkulan puhkeamista ja sitä seuraavaa munasolun irtoamista munasarjasta. Ovulaatio tapahtuu keskimäärin 14 vuorokautta ennen kuukautisvuodon ensimmäistä päivää eli kierron puolivälissä. Tuolloin tietyn kokoiseksi kasvanut munasolu irtoaa ja lähtee kulkemaan munajohdinta pitkin kohtuun. Munasolu irtoaa vuoronperään vasemmasta ja oikeasta munasarjasta. Ovulaation aikana nainen on hedelmällisimmillään ja mahdollisuus tulla raskaaksi on tuolloin suurin. Tämän vuoksi vauvasta haaveilevat pariskunnat ajoittavat yhdynnät tähän aikaan kierrosta.

Ovulaation aikana nainen voi tuntea pientä kipua alavatsassa sekä huomata muutoksen valkovuodossa. Ovulaation aikaan valkovuoto muistuttaa raa’an kananmunan valkuaista eli se on läpinäkyvää ja venyvää. Iän myötä opit tuntemaan kuukautiskiertosi eri vaiheet. Murrosiässä on normaalia, että kiertojen pituudet vaihtelevat kun keho hakee rytmiään.

close