vuokkoset-logo
Tilaa näyte!

Koska mulla alkaa kuukautiset?

Menkat, puolukkapäivät, mensut, moonikset, täti punaisen vierailu, hilloviikot, se aika kuukaudesta… Kuukautisilla on monta nimeä ja jokainen nainen kokee ne omalla tavallaan. Kuukautiset ovat normaali ja luonnollinen osa naisen elämää. Kuukautiset ovat merkki siitä, että nainen on sukukypsä eli voi tulla raskaaksi.

Kuukautiset alkavat suomalaisella naisella keskimäärin 13-vuotiaana. Yhtä oikeaa ikää kuukautisten alkamiselle ei ole. Jokaisen nuoren naisen kehitys on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos verisenä vuotona.

Kuukautiskierto kestää noin 28 päivää. Kierron ensimmäinen päivä on se, jolloin verinen kuukautisvuoto alkaa. Kuukautiset kestävät keskimäärin 3-5 päivää. Kuukautisten ensimmäisinä päivinä vuoto on niukempaa, keskivaiheilla se lisääntyy ja lopuksi taas niukkenee. Kuukautisten aikana tulee käyttää kuukautissuojaa. Pienempään vuotoon sopivat pikkuhousunsuojat, normaaliin ja runsaampaan taas terveyssiteet. Molemmat siteet asetetaan pikkuhousuihin kiinni. Vuokkoset kuukautissuojista löydät itselle mieluisan ja sopivan vaihtoehdon. Kuukautisvuodon aikana voit käyttää myös tamponeja, jotka asetetaan emättimeen. Kuukautisvuodon määrä ja kierron pituus voivat vaihdella ja opit tuntemaan kehosi merkkejä pikkuhiljaa.

Ennen kuukautisten alkamista voi tulla valkovuotoa, joka valmistaa kehoa kuukautisiin, kosteuttaa ja pitää emättimen puhtaana, sekä ehkäisee tulehduksia. Pikkuhousunsuojia voi käyttää jos haluaa välttää tahrat alushousuissa, mutta se ei ole välttämätöntä. Tärkeintä on huolehtia yleisesti hygieniasta eli pestä alapää vedellä ja vaihtaa pikkuhousut päivittäin.