Det kan hända att du har hört ordet ägglossning, eller ovulation, när det har varit tal om menscykeln. Ägglossningen är en viktig del av kvinnans fertilitet och förmåga att bli gravid. Därför är det viktigt att veta vad det är och vad som händer i kroppen vid ägglossningen.
Ägglossning innebär att en äggcell frigörs från äggstocken. Ägglossningen sker i genomsnitt 14 dygn före mensens första dag, dvs. i mitten av menscykeln. Då lossnar en äggcell som har vuxit till en viss storlek och transporteras längs äggledaren till livmodern. En äggcell frigörs turvis från den vänstra och den högra äggstocken. Under ägglossningen är kvinnans fertilitet som högst och chansen att bli gravid störst. Par som försöker skaffa barn tajmar därför samlagen till denna tid av menscykeln.
Under ägglossningen kan kvinnan känna lite smärta i nedre delen av magen och upptäcka en förändring i flytningarna. Under ägglossningen påminner flytningarna om rå äggvita, de är med andra ord genomskinliga och trådiga. Med åldern lär du dig känna igen de olika skedena i menscykeln. I puberteten är det normalt att menscykeln varierar i längd eftersom kroppen försöker hitta sin rytm.