Ordbok för ungdomar

PMS? P-ring? Flytningar? Hjälp! Alla nya och svåra ord står i alfabetisk ordning.

Akne är en hudsjukdom som orsakas av att talgkörtlarna i huden producerar för mycket talg. Då klarar talgkörteln inte av att transportera ut all talg, vilket leder till att körteln inflammeras och det bildas en finne. Akne börjar vanligen i puberteten och uppträder normalt i ansiktet, på axlarna, bröstet och ryggen. Under puberteten är det bra att hålla huden ren och tvätta sig regelbundet.

Bh är ett underklädesplagg som skyddar och stöder brösten. Normalt skaffar kvinnan sin första bh när brösten behöver stöd under kläderna.

Binda är ett mensskydd som fästs i trosorna. Den ena sidan av bindan absorberar blodet och förhindrar därför effektivt att kläderna får fläckar. Den andra sidan har ett limskikt som bindan fästs i trosorna med. Det finns många olika slags bindor och genom att pröva dig fram hittar du din favorit.

Blygdläpparna är den synliga delen av kvinnans könsorgan. Det finns två par blygdläppar: de inre och de yttre blygdläpparna. Under puberteten börjar det växa hår på de yttre blygdläpparna.

Bäckenbottens muskulatur omger slidan, urinröret och ändtarmen. Med hjälp av musklerna håller man urin och avföring. Man kan träna musklerna i bäckenbotten genom att turvis knipa och slappna av.

Erektion innebär att mannens penis blir hård till exempel vid sexuell upphetsning. Då fylls svällkropparna inuti penis med blod och penis blir hårdare, tjockare och längre.

Flytningar är en ljus, luktfri utsöndring som håller slidan ren och fuktig och förhindrar infektioner.

Gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnosjukdomar. Alla kvinnor bör gå regelbundet hos gynekolog. Det är en gynekolog man ska kontakta om man har frågor om preventivmetoder eller till exempel om menscykeln.

Klitoris ligger ovanför urinrörsmynningen och endast en liten del av den är synlig. Klitoris är ett känsligt område som reagerar på beröring. Vid stimulering av klitoris känner kvinnan sexuell upphetsning.

Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både könssjukdomar och graviditet. Kondomer tillverkas av antingen gummi eller plast och säljs i nästan alla kiosker och butiker. Kondomen ska träs på mannens erigerade penis före samlaget och användas ända tills samlaget är slut.

Livmodern är en ungefär knytnävsstor päronformad muskel som förbereder sig för graviditet varje månad. Om kvinnan inte befruktas stöts den gamla slemhinnan ut i form av en mensblödning.

Masturbation eller onani är varje människas sexuella rättighet. Det är bra att lära känna sin egen kropp i lugn och ro och vilken typ av beröring som känns skönt.

Mödomshinnan är ett slemhinneveck vid slidans mynning som töjs ut under påverkan av hormoner i puberteten och därigenom möjliggör samlag. Den kan också töjas ut om du använder tampong.

Penis är mannens könsorgan. Den kallas även bland annat snopp, snorre eller kuk.

PMS eller premenstruellt syndrom avser tiden före mensen, med andra ord slutet av menscykeln, då kvinnan kan uppleva irritation eller nedstämdhet. PMS kan också medföra huvudvärk och smärtor i nedre delen av magen.

P-piller är ett preventivmedel som gör så att kvinnan inte får någon ägglossning, vilket förhindrar graviditet. P-piller skyddar inte mot könssjukdomar. Användning av p-piller ska alltid diskuteras med en läkare och för att få dem krävs det recept från läkare.

P-ring är ett preventivmedel som fungerar på samma sätt som p-piller och gör så att kvinnan inte får någon ägglossning. P-ringen placeras i slidan där den frigör hormoner i kvinnans kropp i jämn takt. För att få p-ring krävs det recept från läkare.

Puberteten är den tid i ungdomsåren då människan blir könsmogen och kroppen biologiskt utvecklas till en vuxen.

Samlag innebär att mannens erigerade penis förs in i kvinnans slida. Det är onödigt att stressa med det första samlaget, det är bäst att först lära känna sin partner i lugn och ro och sedan i samförstånd ha samlag när båda är redo.

Slidan förenar kvinnans yttre könsorgan med livmodern. Slidan är en rörliknande hålighet med muskelväggar som töjer till exempel vid samlag och förlossning, men som med tiden återgår till normal storlek.

Tampong är ett mensskydd som förs in i slidan.

Trosskydd är ett mensskydd som kan användas under de dagar då blödningen inte är så riklig. Trosskydd kan även användas för att skydda underkläderna mot flytningar.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni