Sanakirja nuorille

Vuokkoset nuoret istuvat vierekkäin.

PMS? Ehkäisyrengas? Valkovuoto? Apua! Kuukautiset ovat itsessään hyvin hämmentävä asia, mutta olemme koonneet tähän nuorten sanakirjaan kaikki uudet ja vaikeat sanat, jotta kuukautisten alkaminen ei tuntuisi niin hämmentävältä ja pelottavalta!

Akne on ihosairaus, joka aiheutuu talirauhasten liiallisesta talin erityksestä. Tällöin tali ei pääse erittymään pois talirauhasesta, vaan se tulehtuu ja muodostuu finni. Akne alkaa tavallisesti murrosiän aikana ja yleensä sitä esiintyy kasvojen, hartian, rinnan ja selän alueella. Murrosikäisen kannattaa huolehtia ihon puhtaudesta ja pesusta säännöllisesti.

Ehkäisyrengas on ehkäisymuoto, joka toimii samaan tapaan kuin e-pillerit eli se estää ovulaation. Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen ja se vapauttaa hormoneita tasaisesti elimistöön. Ehkäisyrenkaan hankkimiseen tarvitsee aina lääkärin reseptin.

Emätin eli vagina yhdistää tyttökehoisen ulkosynnyttimet ja kohdun. Emätin on putkimainen ja lihaksikas osa, joka venyy ja joustaa esimerkiksi yhdynnän ja synnytyksen aikana, mutta palautuu ajan kuluessa normaaliin kokoonsa. Emätin on itsepuhdistuva elin ja se käyttää valkovuotoa puhdistautuakseen.

E-pillerit on ehkäisymuoto, joka perustuu ovulaation estoon ja täten ehkäisee raskauden, mutta ei sukupuolitauteja. E-pillereiden käyttämisestä tulee keskustella lääkärin kanssa ja niiden hankkimiseen tarvitsee aina lääkärin reseptin.

Erektio tarkoittaa sitä kun penis jäykistyy esimerkiksi seksuaalisen kiihottumisen yhteydessä. Tällöin peniksen sisällä olevat paisuvaiskudokset täyttyvät verellä ja penis kovenee, paksuuntuu ja pitenee.

Gynekologi on erikoislääkäri, jonka luona jokaisen tyttökehoisen tulisi käydä säännöllisesti. Gynekologi auttaa ehkäisyasioissa, sekä esimerkiksi kuukautiskiertoon liittyvissä kysymyksissä.

Häpyhuulet ovat tyttökehoisen sukupuolielinten näkyvä osa. Niitä on kahdet: sisemmät häpyhuulet ja ulommat häpyhuulet. Ulkoiset häpyhuulet ovat yleensä suuremmat kuin sisemmän häpyhuulet, häpyhuulten muoto ja väri vaihtelee, eikä epänormaalia ole olemassa. Häpyhuulten tehtävä on suojata sukupuolielimiä lialta ja bakteereilta. Murrosiässä uloimpien häpyhuulten ihoon kasvaa karvoja.

Immenkalvo on limakalvopoimu vaginan suuaukolla, joka venyy murrosiässä hormonien vaikutuksesta mahdollistaen yhdynnän. Myös tamponien käyttö voi venyttää sitä. Immenkalvo saattaa rikkoutua monissa tilanteissa, kuten urheillessa, ja se katoaa lopulta hormonien, yhdynnän ja valkovuodon vaikutuksesta.

Kohtu on noin nyrkinkokoinen päärynänmuotoinen lihas, joka valmistautuu joka kuukausi raskauteen. Mikäli raskaus ei ala, ylimääräinen limakalvo valuu kuukautisvuotona pois.

Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa niin sukupuolitaudeilta kuin raskaudeltakin. Kondomi valmistetaan joko kumista tai muovista ja niitä saa lähes kaikista kioskeista ja kaupoista. Kondomi tulee laittaa jäykistyneen peniksen päälle ennen yhdyntää ja käyttää sitä yhdynnän loppuun saakka.

Klitoris sijaitsee virtsaputken aukon yläpuolella ja siitä on nähtävissä vain pieni osa. Klitoris on herkkä alue, joka reagoi kosketukseen. Hieromalla ja koskemalla klitorista tyttökehoinen kokee seksuaalista mielihyvää.

Lantionpohjan lihakset ympäröivät vaginaa, virtsaputkea ja peräsuolta. Niiden avulla pidätetään pissaa ja ulostetta. Lantionpohjan lihaksiakin voi treenata supistelemalla ja rentouttamalla niitä vuoronperään.

Masturbointi eli itsetyydytys on jokaisen ihmisen seksuaalinen oikeus. Omaan vartaloon kannattaa tutustua rauhassa ja kuulostella millainen kosketus tuntuu itsestä hyvältä.

Penis on poikakehoisen sukupuolielin. Sitä kutsutaan usein myös nimellä pippeli, kikkeli tai muna.

Pikkuhousunsuoja on kuukautissuoja, jota voi käyttää niukempina vuotopäivinä. Pikkuhousunsuojia voi käyttää myös suojaamaan alusvaatteet valkovuodolta.

PMS eli premenstruaalisyndrooma tarkoittaa aikaa ennen kuukautisia eli kuukautiskierron loppuvaihetta, jolloin mieliala saattaa olla ärsyyntynyt tai allapäin. PMS:n aikaan voi olla myös päänsärkyä ja alavatsakipua.

Puberteetti eli murrosikä tarkoittaa sitä kun ihmisestä tulee sukukypsä ja elimistö kehittyy biologisesti aikuiseksi.

Rintaliivit suojaavat rintoja ja pitävät ne ryhdikkäänä. Rintaliivit hankitaan yleensä silloin kun tissit tarvitsevat tukea vaatteiden alla.

Tamponi on kuukautissuoja, joka laitetaan emättimen sisään. Tamponia käytetään ainoastaan kuukautisten aikana ja tamponi tulee muistaa vaihtaa 4-8 tunnin välein.

Terveysside, kuukautisside tai tuttavallisemmin side on kuukautissuoja, joka asetetaan pikkuhousuihin. Kuukautissiteen toinen puoli on imukykyinen, ja se imee veren itseensä ja estää vaatteiden sotkeutumisen tehokkaasti. Toinen puoli on liimaa, jolla se kiinnitetään pikkuhousuihin ja side pysyy paikoillaan. Kuukautissiteitä on erilaisia ja vain kokeilemalla löydät oman suosikkisi. Tutustu Vuokkoset –siteisiin.

Valkovuoto on vaaleaa hajutonta vuotoa, joka pitää emättimen puhtaana, kosteuttaa sitä ja estää tulehduksia. Valkovuotoa alkaa erittyä noin vuosi ennen kuukautisten alkamista. Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelee kuukautiskierron mukaan.

Yhdyntä tarkoittaa sitä kun miehen jäykistynyt penis työnnetään emättimeen. Ensimmäiseen yhdyntään ei kannata kiirehtiä, vaan ensin tutustua omaan kumppaniin rauhassa ja yhteisestä sopimuksesta edetä yhdyntään.

(Psst! Puhumme ”tyttökehosta” tarkoittaen syntymässä tytöksi määritellyn ihmisen kehoa –sukupuoli on tunne minuudesta eikä kiinni kehosta, johon on syntynyt.)

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni