Kramar, kyssar och första gången

Vuokkoset

Förälskelser och att bli kär hör till de mest fantastiska känslorna i världen, men också de mest plågsamma. Hjärtat bultar, händerna blir svettiga och det susar i öronen när föremålet för din förälskelse finns i närheten. En miljon tankar snurrar i huvudet. Hur ska du berätta för den andra att du är intresserad? Hur ska du bjuda ut personen på en dejt? Vad händer om dina känslor inte är besvarade? Alla frågor och funderingar är helt normala. Det är bra att lära känna personen i lugn och ro, prata, chatta och ta reda på om ni har gemensamma intressen och om det skulle kännas bra att börja dejta.

När du har träffat en trevlig person och ni i lugn och ro har lärt känna varandra kan det även bli aktuellt med intimitet. Hålla handen, kramas, pussas. Det är bra att komma överens tillsammans om vad som känns bra för er båda och hur ni ska gå vidare i ert förhållande. Man ska aldrig göra något bara för att vara den andra till lags. Det ska kännas lika bra för er båda, då känns ömhet ännu mer underbart. Den första kyssen och första gången du har sex är stora händelser som du minns under resten av ditt liv. Du ska respektera och vara rädd om din egen kropp.

Ni är båda garanterat nervösa första gången ni ska ha sex. Därför är det bra att så sakteliga lära känna sin egen sexualitet och den andras kropp. Fundera på vad som känns bra för dig och för den andra. Första gången är ingen tävling där den av kompisarna som hinner först vinner. Första gången är en känslofylld stund mellan två ansvarsfulla personer och det är bra att diskutera den i förväg med sin partner.

Till ett säkert sexliv hör även att planera preventivmetoder och använda preventivmedel. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både könssjukdomar och graviditet. Kondomer säljs i nästan alla butiker och kiosker, och det är inte genant att köpa kondomer, utan en viktig sak.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni