Toksinen sokkioireyhtymä (TSS): Hyvä tietää

Vuokkoset tamponi toksinen sokkioireyhtymä.

Olet varmaan kuullut tilasta, nimeltä toksinen sokkioireyhtymä eli TSS. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kuolemaan, joten on hyvä tietää sitä koskevat tosiasiat.

Toksinen sokkioireyhtymä eli TSS on harvinainen, mutta vakava ja jopa hengenvaarallinen bakteeri-infektion aiheuttama sairaus, joka liittyy menstruoivilla lähes poikkeuksetta kuukautisiin ja tamponien liian pitkään vaihtoväliin. Siitä huolimatta kuka tahansa voi sairastua TSS:ään –sukupuolesta ja iästä riippumatta. Listasimme kolme tärkeää faktaa, jotka jokaisen tulee sairaudesta tietää, jotta oireet tunnistetaan ajoissa ja sairauden syntyminen voidaan välttää.

1. Mistä Toksisen shokkioireyhtymän voi saada?

Ihmisessä luontaisesti esiintyvän stafylokokkibakteerin tuottamat myrkyt aiheuttavat toksisen sokkioireyhtymän. Bakteeria voi esiintyä emättimen lisäksi nenässä, kainaloissa ja nivusissa. Noin puolet sairastuneista on henkilöitä, joilla on kuukautiset. Liian pitkään, eli yli suositellun 4-8 tunnin ajan, emättimessä ollut tamponi tarjoaa bakteerille kasvualustan, jolloin se voi villiintyä ja aiheuttaa TSS:n.

2. Mitkä ovat Toksisen shokkioireyhtymän oireet?

Koska TSS voi olla hengenvaarallinen on oireiden tunnistaminen ja hoitaminen aikaisessa vaiheessa todella tärkeää.

Toksisen sokkioireyhtymän oireet ilmenevät usein äkillisesti. Myrkytysoireisiin kuuluvat äkillinen korkea kuume (yli 39 °C), auringonpolttamaa muistuttava punainen ihottuma, lihassärky, huimaus, heikotus, pyörtyminen, oksentelu, ripuli, päänsärky ja kirkas punoitus silmissä kurkussa tai emättimessä. Jos sinulla on kuukautisten aikana tai niiden jälkeen yksi tai useampi oireista ja oireet ilmenevät äkillisesti: poista tamponi ja ota yhteyttä välittömästi lääkäriin tai sairaalaan.

Muista mainita TSS ja että sinulla on kuukautiset ottaessasi yhteyttä lääkäriin. TSS:ään sairastuminen on mahdollista, vaikka et käyttäisi tamponia.

3. Miten välttää Toksinen sokkioireyhtymä?

TSS liittyy lähes poikkeuksetta tamponien liian pitkään vaihtoväliin. Tamponi tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein. Valitse sinulle sopiva tamponikoko aina kuukautisvuodon mukaan. Liian imutehoinen tamponi voi olla kivulias poistaa ja se voi lisätä TSS:n riskiä. On myös suositeltavaa, ettei tamponia käytetä läpi vuorokauden vaan vaihdellen terveyssiteen kanssa.

Käyttämällä öisin terveyssidettä, voit nukkua yöunesi rauhassa, murehtimatta tamponin vaihtovälistä. Tutustu koko Vuokkoset tuotevalikoimaan ja löydä sinulle sopivin pikkuhousunsuoja tai ohutside jota voit käyttää tamponin sijaan.

Muistathan myös, että tamponia saa käyttää ainoastaan kuukautisten aikana, ei suojaamaan valkovuodolta. Myös käsihygienia on tärkeää aina tamponia vaihtaessa, joten pesethän kädet huolellisesti aina ennen ja jälkeen tamponin vaihdon.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni