Smällande dörrar, sura miner och gemensamma spelregler

Puberteten påverkar den unga, inte enbart fysiskt utan även psykiskt. Ditt barn kan nästan över en natt förvandlas till en skrikig tonåring som söker sina gränser och sätter föräldrarnas tålamod på prov. Under puberteten skakas själslivet i grunderna av vänskapsrelationer, förälskelser och sökande efter en egen identitet. Tonåringar ser ofta världen i svartvitt, allt verkar vara antigen bra eller dåligt. Känslorna svallar från kärlek till hat och föräldrarna har svårt att hänga med i vad som händer från dag till dag.

Tonåringar gör sin själsliga resa för att hitta sig själva, sin väg, sina värderingar och sin identitet. Vägen kan vara svår, men den är nödvändig. Vägen kantas av upp- och nedgångar, och för alla är det inte lätt att hitta sin grej. Överdrifter och ytterligheter hör till. Tonåringar uttrycker sig genom radikala förändringar i utseendet eller genom att tapetsera väggarna med affischer på idolerna. Som förälder är det viktigt att bredda den egna världsbilden och visa förståelse för tonåringen. Man ska acceptera tonåringens känslouttryck och hålla minen även om vissa situationer kan bli komiska ibland.

Föräldrarna måste skydda sitt barn, men ändå ge det utrymme att pröva sig fram och söka sina gränser. Ibland är det en svår balansgång. Vissa regler skapar en grundtrygghet som tonåringen behöver. Då man har byggt upp förtroende och gemensamma spelregler kan man ge tonåringen ytterligare friheter, till exempel när det gäller hemkomsttiderna.

Det är viktigt att tonåringen och föräldrarna pratar med varandra, även om svordomarna haglar från båda hållen. Kärlek och gränser i lagom proportion skapar grunden för en stabil uppväxt.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni