Mindre är mer – tips på information till unga tonåringar

Tonåren väcker en massa frågor hos både föräldrar och barn. Hur pratar man om mens? Hur berättar man om sexualitet? Hur behandlar man resan mot vuxenlivet? Hur skapar man en atmosfär där barnet utan att bli generat kan fråga den vuxna saker som det funderar över?

Öppenhet och en trygg relation mellan barnet och den vuxna underlättar kommunikationen. Det är bäst att inte göra någon stor sak av förändringarna under tonåren och era samtal så att ni kan diskutera ogenerat och öppet. Det är viktigt att tonåringen inte blir förskräckt eller får för mycket information på en gång. Därför är mindre mer även i detta sammanhang.

Det är bäst att föra era samtal i samband med de dagliga rutinerna och stärka tonåringens känsla till exempel av att mens är en helt normal och naturlig sak i livet. Det är ingen idé att gömma undan mensskydden i badrummet, ta i stället upp saken till diskussion vid ett lämpligt tillfälle och berätta vad de är och hur de används. Det är också bra att förklara helt vardagliga rutiner som vuxna gör, till exempel att använda deodorant varje dag och att sköta den dagliga hygienen. I tonåren behöver man börja använda deodorant, eftersom svett- och talgkörtlarna aktiveras. Det är mycket trevligare att gå till skolan och delta i fritidsaktiviteter när man doftar fräscht.

Gå och shoppa tillsammans med tonåringen och skaffa vardagliga saker som kan kännas nya och främmande. Det är bra om det finns deodorant, ansiktsrengöring och mensskydd färdigt där hemma för att den unga ska kunna lära sig hur de fungerar och börja använda dem när det känns naturligt. Tonåringen kan gå till butiken och skaffa sin första bh tillsammans med en förälder eller kompis. Det är en milstolpe som nästan varje person minns under resten av livet.

Ibland kan föräldrarnas försök att diskutera puberteten, blommor och bin eller mens resultera i ett ”OMG VAD PINSAMT” och en dörr i ansiktet från tonåringen. Trots detta har dessa stunder och diskussioner en plats i tonåringens liv och det är något som tonåringen kommer ihåg som ett uttryck för förälderns omsorg och kärlek. Trots att reaktionerna från tonåringen kan variera ska föräldrarna fortsätta att dela med sig av viktig information i små portioner och även upprepa informationen ett par gånger.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni