Vinkit varhaisteinin valistamiseen

Vuokkoset teini ja pikkuhousunsuoja.

Teini-ikä herättää valtavasti kysymyksiä niin vanhemmissa kuin lapsissakin. Miten jutellaan kuukautisista? Miten kerrotaan seksuaalisuudesta? Miten käydään läpi matkaa kohti aikuisuutta? Miten luoda ilmapiiri, jossa lapsi voi nolostelematta kysyä aikuiselta mieltä askarruttavista aiheista?

Avoimuus ja turvalliset välit lapsen ja aikuisen välillä helpottavat kommunikointia. Murrosiän muutoksista ja jutteluhetkistä ei kannata tehdä pelottavaa mörköä, joista keskustellaan vaivaantuen ja vouhottaen. On tärkeää, ettei nuori säikähdä tai saa turhan suurta informaatioähkyä kerralla. Siksi vähemmän on enemmän myös tässä asiassa. Keskustelutuokiot kannattaa tehdä arjen rutiinipuuhien ohessa ja vahvistaa nuoren tunnetta esimerkiksi siitä, että kuukautiset ovat normaali ja luonnollinen asia naisen elämässä. Kylpyhuoneessa säilytettäviä kuukautissuojia ei kannata piilotella, vaan sopivalla rauhallisella hetkellä ottaa puheeksi ja kertoa sitä kautta, mitä ne ovat ja miksi niitä käytetään. Aikuisen rutiinipuuhat, kuten deodorantin laittaminen ja muu päivittäisestä hygieniasta huolehtiminen kannattaa myös selittää. Deodorantin käyttäminen pitää aloittaa teini-iässä, koska hiki- ja talirauhasten toiminta vilkastuu ja on mukavampi mennä kouluun ja harrastuksiin tuoksuen raikkaalta.

Nuoren kanssa voi yhdessä käydä ostoksilla ja hankkia arkisia juttuja, jotka saattavat tuntua uusilta ja ihmeellisiltä. Deodorantti, kasvojenpesuaine ja kuukautissuojia on hyvä olla olemassa valmiiksi, jolloin niihin voi tutustua ja ottaa ne käyttöön sopivalla luonnollisella hetkellä. Ensimmäisille rintaliiviostoksille nuori voi mennä oman vanhemman tai ystävän kanssa. Se on mieleenpainuva virstanpylväs, jonka lähes jokainen nainen muistaa läpi elämän.

Joskus vanhempien yritykset keskustella murrosiästä, kukista ja perhosista tai kuukautisista saattaa päätyä nuoren ”OMG NOLOO!” huudahdukseen ja oven paukautukseen. Tästäkin huolimatta näillä hetkillä ja keskusteluilla on paikkansa nuoren elämässä ja ne jäävät mieleen oman vanhemman huomion- ja rakkaudenosoituksena. Erilaisista reaktioista huolimatta vanhempien kannattaa jatkaa turvallisen tiedon jakamista pieninä määrinä ja muutaman kerran toistaen.

Tutustu nuorten Vuokko-klubi -oppaaseen.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni