En tonåring i huset

Då tonåringen som alltid gillat att leka med barbien plötsligt börjar smälla i dörrar och tillbringa allt mer tid med sin smarttelefon är det sannolikt att puberteten har startat. Puberteten börjar vanligen i 9–14-årsåldern. För vissa sker förändringarna plötsligt över en natt och för andra så sakteliga utan några större känslostormar. För tonåringen är puberteten en spännande tid, men den väcker många frågor som den vuxna måste kunna svara uppmuntrande och kärleksfullt på.

Det är bra att i god tid diskutera puberteten, bland annat mens, hårväxt och sexualitet, för att barnet och den vuxna ska ha en öppen och okomplicerad relation så att det är naturligt att prata om allt. Det är bra att berätta om puberteten och de förändringar som den medför i positiva ordalag, även om den inte alltid är en dans på rosor. Under puberteten behöver tonåringen uppmuntrande kommentarer om sitt utseende då den egna självbilden håller på att skapas. Beröm och uppmuntran är utmärkta sätt att stärka den unga självkänsla mitt i alla förändringar. Det är bra att påminna om att alla tonåringar utvecklas i sin egen takt och att de jämnåriga kan uppleva puberteten på mycket olika sätt.

Det är bra att våga prata om de fysiska förändringarna och du kan gärna berätta om din egen pubertet. Diskutera utan att bli generad och gör samtidigt en resa i tiden tillbaka till din pubertet. Hur kändes den första mensen för dig? Hur kändes det att skaffa den första bh:n? Hur kändes det att vara förälskad

Det är bra att gå igenom med tonåringen vad det innebär att kroppen utvecklas till en vuxen. Berätta att den första mensen innebär att man kan bli gravid. Vuxenlivet medför ansvar, men även frihet och nya möjligheter. Skrämsel och hot är inte de bästa sätten att kommunicera, diskutera i stället frågorna ärligt med deras rätta namn och med respekt för tonåringens oerfarenhet.

Puberteten för med sig ett brett känslospektrum och att försöka hänga med i det kan till och med kännas tragikomiskt ibland. Genom att prata, visa kärlek och sätta gränser skapas en ännu mer unik och nära relation mellan barnet och föräldern under tonåren

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni