Talossa on teini

Vuokkoset teinit katsoo puhelinta.

Kun oma barbeilla leikkivä tytär alkaakin paiskoa ovia ja viettää aikaa enemmän älypuhelimen kimpussa kuin kainalossa, on todennäköisesti kyse siitä, että murrosikä tekee tuloaan. Murrosikä alkaa tavallisemmin 9-14 vuoden iässä. Joillain muutokset tapahtuvat yhdessä yössä yllättäen ja toisella pikkuhiljaa hiipien aiheuttamatta suurempaa myllerrystä. Nuorelle aika on jännittävää, ja herättää paljon kysymyksiä, joihin aikuisen on vastattava rohkaisevasti ja suurella rakkaudella.

Teini-ikään liittyvistä asioista, kuten kuukautisista, karvojen ilmestymisestä ja seksuaalisuudesta on hyvä jutella hyvissä ajoin, silloin kun lapsen ja vanhemman välit ovat mutkattoman avoimet ja on luonnollista keskustella aiheesta kuin aiheesta. Murrosikä ja siihen liittyvät muutokset kannattaa tuoda esiin positiivisessa valossa, vaikkeivät ne joka hetki siltä tuntuisikaan. Puberteetin myllertämä nuori tarvitsee kannustavia kommentteja ulkonäöstä kun oma minäkuva hakee paikkaansa. Kehuminen ja kannustaminen ovat loistava keino vahvistaa nuoren itsetuntoa muutoksien keskellä. Nuorelle on hyvä muistuttaa, että jokainen teini kehittyy omalla tahdilla ja omat ikätoverit voivat kokea murrosiän hyvin erilaisella syklillä.

Fyysisistä muutoksista on hyvä puhua reippaasti ja omaan teini-ikään peilaten. Keskustelut kannattaa käydä punastelematta ja tehdä samalla aikamatka oman murrosiän mielenmaisemaan. Miltä omat ensimmäiset kuukautiset tuntuivat? Miltä tuntui ostaa ensimmäiset rintaliivit? Miltä tuntui ihastua?

Oman nuoren kanssa on hyvä käydä läpi, mitä tarkoittaa kun keho muuttuu aikuiseksi. Aikuisuus tuo mukanaan vastuuta, mutta myös vapautta ja uusia mahdollisuuksia. Pelottelu tai uhkailu eivät ole parhaita keinoja viestiä, vaan asioista kannattaa puhua niiden oikeilla nimillä rehellisesti ja nuoren kokemattomuutta kunnioittaen.

Murrosikä tuo mukanaan tunneskaalan, jonka perässä pysyminen saattaa aiheuttaa jopa tragikoomisia piirteitä. Yhdessä keskustelemalla, rakkautta ja rajoja -periaatetta noudattamalla teinivuodet rakentavat lapsen ja vanhemman suhteesta vieläkin ainutlaatuisemman ja läheisemmän.

Tutustu nuorten Vuokko-klubi -oppaaseen.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni