Kukista ja mehiläisistä

Vuokkoset kaksi ihmistä halaa.

Seksuaali-identiteetti ja oma seksuaalisuus ovat murrosikäisen suurimpia mysteereitä. Päivät voivat mennä vaaleanpunaisessa hattarassa, kun oma luokkakaveri on vaan niin ihana. Jopa suosikki telkkarisarjan näyttelijä tai tubettaja voi sekoittaa ajatukset täysin. Oma muuttuva keho, sen reagointi ja herääminen seksuaalisuuteen aiheuttaa uusia tilanteita ja voi viedä pään pyörälle. Se voi nolostuttaa, jännittää ja herättää myös kysymyksiä: Onko normaalia, että tuntuu tältä? Onko normaalia, että käyttäydyn näin? Siksi on hyvä käydä keskustelua aiheesta ja antaa nuorelle tervettä ja myönteistä tietoa seksuaalisuudesta, seksistä, parisuhteesta ja läheisyydestä.

Nuoren kanssa kannattaa avata keskustelu kyselemällä, mitä hän seksistä ja seksuaalisuudesta tietää ja miten sen kokee. Kannattaa tiedustella, mitä koulussa on kerrottu, mitä opettajat tai terveydenhoitaja ovat sanoneet tai mitä on kavereilta kuultu. Näin pääsee helposti kartalle, millaisia tietoja ja uskomuksia omalla lapsella on. Keskustelun voi aloittaa esimerkiksi television uutisten tai nähdyn elokuvan jälkeen, jossa aihepiiriä on sivuttu. Nuorelta voi suoraan myös kysyä onko juttuja, joita hän haluaisi tietää tai asioita joista kysyä. Vanhemmat voivat kertoa hieman omista nuoruuden ihastuksistaan, iloista ja pettymyksistä, muttei kuitenkaan avata omaa seksuaalielämää.

Vanhempien keskinäinen suhde ja kiintymyksen osoittaminen luo pohjaa sille, miten nuori näkee parisuhteen ja kahden aikuisen välisen vuorovaikutuksen. Suukottaminen, hellät kosketukset ja rakastava ilmapiiri antavat myönteisen ja arvokkaan kuvan suhteesta. Nuori näkee, että rakkaus ja parisuhde ovat luonnollinen asia, joka kuuluu elämään. On tärkeää tehdä selväksi, että oma seksuaalisuus on positiivinen asia, jota pitää kunnioittaa ja vaalia. Oman seksuaalisuuden tulisi antaa kypsyä rauhassa, eikä aloittaa liian aikaisia kokeiluja tai ryhtyä mihinkään muiden ihmisten painostuksen vuoksi.

Vanhempien tehtävänä on kertoa, että seksi kuuluu aikuisten elämään, eikä sen harrastamiseen ole mitään kiirettä. On tärkeää korostaa, että seksuaalinen kanssakäynti ei ole koskaan pakotettua, vaan molempien osapuolien pitää olla siihen suostuvaisia ja haluta sitä. Seksi on turvallisempaa ja mukavampaa, kun sitä harrastaa tärkeän ihmisen kanssa, jota arvostaa ja josta pitää paljon. Aikuisen on tärkeää myös korostaa nuorelle, että seksuaalisia suuntautumisia on monenlaisia. (Lue myös artikkeli Kuukautiset eivät ole sukupuolikysymys.)

Myös ehkäisy on aihe, jota tulee sivuta kun keskustelee nuoren kanssa seksistä. On hyvä kertoa avoimesti ja rehellisesti, että yhdyntä ilman ehkäisyä voi johtaa ikäviin tauteihin tai vahinkoraskauteen. Vanhemmat voivat kertoa erilaisista ehkäisymuodoista, mutta korostaa, että kondomi on ainut keino suojautua taudeilta ja raskaudelta. Kondomi on myös helppo hankkia lähes kaikkialta, eikä siihen tarvita lääkärin reseptiä.

Vanhemman vastuulle kuuluu myös kertoa sopimattomasta seksuaalisesta käytöksestä. On tehtävä selväksi, että kukaan vieras tai tuttu ei saa koskea lapsen yksityisalueille. On selitettävä, mikä on seksuaalista häirintää ja muistutettava, ettei ole hyväksyttävää vastaanottaa tai lähettää paljastavia kuvia internetin erilaisten sivustojen tai applikaatioiden kautta.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni