Unelmaelämää ja terapiakäyntejä

Vuokkoset mielenterveys

Vuokkoset ja Mieli ry haluavat tehdä nuorten mielenterveyden haasteet näkyväksi ja samalla madaltaa kynnystä hakea ongelmiin apua. Haastattelimme 18-vuotiasta Nooraa, joka haluaa jakaa oman tarinansa muutaman vuoden takaa, jotta kenenkään nuoren ei tarvitsisi kokea olevansa yksin vaikean tilanteen keskellä. 

 

Muutokset ja mielenterveys

 

“Olin 16-vuotta ja ajattelin, että elän unelmaani. Minulla oli ihana poikaystävä ja olin menestynyt harrastuksessani niin hyvin, että minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä ulkomaille treenaamaan ja opiskelemaan. Tulevaisuus ja muutokset jännittivät, mutta näin ne kuitenkin mahdollisuutena tehdä asioita, joista olin aina haaveillut. Perheeni ja ystäväni tukivat minua tässä muutoksessa, ja olivat aidosti onnellisia puolestani”, Noora kertoo muutaman vuoden takaisesta tilanteesta. 

 

Alku kaukana kotoa sujui hyvin, mutta kuin huomaamatta Nooralle tuli tunne, että välimatka vieraannutti häntä läheisistä, eikä ihmissuhteiden ylläpitäminen etänä ollutkaan helppoa. “Yhtäkkiä en enää pystynyt hallitsemaan itseäni. Tuntui siltä, että raivostun ja menetin hermoni jatkuvasti, enkä pystynyt rauhoittumaan. Pienetkin vastoinkäymiset saattoivat laukaista itkukohtauksen. Vaikka juttelin tilanteesta vanhemmilleni ja ystävilleni, en päässyt kierteestä yli ja mieli synkkeni jatkuvasti”, Noora muistelee tilannetta.

 

Terapiasta apua raivokohtauksiin

 

Useat nuoret haaveilevat vaihto-oppilasvuodesta tai mahdollisuudesta kokeilla siipiään omassa urheilulajissa ulkomailla, ja sen vuoksi Nooraa nolotti tuntea pahaa oloa – saihan hän kokea asioita, joista muut jäävät usein paitsi. Nooran valmentaja onneksi huomasi hänen muuttuneen käytöksen ja ohjasi koulupsykologin vastaanotolle.

 

“Onneksi valmentaja näki reippauteni läpi ja pääsin juttelemaan psykologille. Vaikka koen, että minun on aina ollut helppoa puhua läheisille, oli helpotus kertoa tunteistani vieraalle ihmiselle, joka ei tiennyt minusta tai menneisyydestäni mitään. Keskustelut auttoivat ymmärtämään, miksi olen jatkuvasti surullinen tai vihainen. Jo muutaman käynnin jälkeen palaset loksahtelivat paremmin paikalleen ja muutaman terapiakuukauden jälkeen olin selkeästi rauhallisempi ja näin asioita uudessa valossa”, Noora kertoo ja kannustaa kaikkia hakemaan apua matalalla kynnyksellä.

 

Vertaistukea somevaikuttajilta

 

Vaikka mielenterveysongelmista puhutaan jatkuvasti enemmän, kokee Noora, että aiheesta silti vaietaan liian usein. Noora toivoisikin, että somevaikuttajat, julkkikset ja urheilijat puhuisivat mielenterveyden haasteista julkisesti entistä enemmän, jotta nuoret ymmärtäisivät, että lähes kaikki ihmiset kärsivät niistä jossain vaiheessa elämää, eikä siinä ole mitään lopullista, leimaavaa tai noloa. 

 

“Uskon, että olisi tärkeää kuulla vertaistarinoita idoleiden suusta – jos suosittu TikTok-vaikuttaja käy terapiassa ja jakaa kokemuksiaan, on siitä varmasti hyötyä hänen seuraajilleen. Terapiakäynteihin pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin mihin tahansa muuhunkin arkiseen rutiiniin, eikä ajatella, että se olisi mitenkään noloa. Olisi myös kiva kuulla julkkiksilta, miten he kestävät somepaineita tai millaisia haasteita he ovat kohdanneet mielenterveyden kanssa”, Noora summaa

 

Mistä apua mielenterveysongelmiin?

 

Keskusteluapua löydät esimerkiksi Mieli ry:n Sekaisin-chatista (linkkaus https://sekasin.fi/) tai kriisipuhelimesta (linkkaus https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/). 

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni