Underbara hemska pubertet

Puberteten, tonåren, ungdomstiden … Detta nya skede i livet har många namn och väcker massor med frågor. Vad innebär puberteten? När börjar den? Vad är normalt? Puberteten för med sig stora känslor och nya erfarenheter. Den egna kroppen utvecklas så att den ser annorlunda ut och känns annorlunda. Känslorna varierar från den ena ytterligheten till den andra. Sådant du har varit intresserad av tidigare kan kännas tråkigt och du hittar nya intressen. Puberteten är en spännande och rolig, men ibland också utmanande väg mot vuxenlivet.

Puberteten innebär att flickor utvecklas till kvinnor och pojkar till män, alltså den tid då människan fysiskt utvecklas till en vuxen. Puberteten börjar vanligen i 9–14-årsåldern, och det finns ingen exakt ålder, tid eller plats där de första tecknen på puberteten ger sig till känna. Du behöver inte oroa dig även om din klasskompis får sin mens före dig eller om du är den första av kompisarna som får skaffa bh. Puberteten och de förändringar som den medför måste få ha sin tid. Kroppen och psyket vänjer sig vid de hormonella förändringarna och alla genomgår förändringarna i egen takt.

Det första tecknet på puberteten kan vara att du växer på längden. De snygga jeansen från förra sommaren slutar vid vaderna och tröjan har blivit för kort. Flickor får bredare höfter och hela kroppen får mer kvinnliga former. Brösten börjar också växa och bröstvårtorna kan bli större och mörkare. Till puberteten hör även hårväxt i armhålorna och på venusberget. En dag kanske du upptäcker att du har ett ljust sekret i trosorna. Det kallas flytningar och är helt normalt. För flickor är ett skede i puberteten den första mensen. Det tar sin tid att vänja sig vid menscykeln och man måste lära sig att lyssna på sin kropp. Mensen är också ett tecken på att kvinnan är könsmogen, med andra ord att hon kan föröka sig och bli gravid. Utöver de kroppsliga förändringarna sker det också psykiska förändringar, och allt nytt kan vara förbryllande. Den egna sexualiteten vaknar och intresset för det egna utseendet ökar.

Även om alla nya saker och förändringar kan kännas skrämmande och dramatiska är puberteten en fantastisk resa mot vuxenlivet. Med på resan är det bra att ta en positiv och tillitsfull syn på din egen kropp, en glad och nyfiken attityd och ett par vuxna, till exempel dina föräldrar eller skolsköterskan, som kan ge dig råd om du har frågor.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni