Menstruation, mens, lingonveckan, tant röd, den tiden i månaden … Kärt barn har många namn, och var och en upplever mensen på sitt sätt. Mensen är en normal och naturlig del av livet. Mensen är ett tecken på att man är könsmogen, med andra ord att man kan bli gravid.
I genomsnitt får man i Finland sin mens vid 13 års ålder. Man kan inte fastställa en exakt ålder för när den första mensen ska komma. Alla unga utvecklas individuellt, och utvecklingen påverkas av bland annat arvsanlag, näring och motion. Under mensen stöts livmoderns gamla slemhinna ut via slidan i form av en blödning.
Menscykeln är cirka 28 dagar lång. Den första dagen i menscykeln är den dag då blödningen, mensen, börjar. Mensen räcker i genomsnitt 3–5 dagar. Under de första dagarna av mensen är blödningen mindre, under mitten rikligare och mot slutet avtar den igen. Under mensen ska du använda mensskydd. Trosskydd lämpar sig vid mindre blödning och bindor vid normal och riklig blödning. Både bindor och trosskydd fästs i trosorna. Bland Vuokkoset-trosskydden hittar du garanterat ett lämpligt alternativ som du gillar. Under mensen kan du även använda tamponger, som förs in i slidan. Hur stor blödning du har och längden på menscykeln kan variera och du lär känna din kropps signaler så småningom.
Innan mensen börjar kan du ha flytningar. De förbereder kroppen för mensen, fuktar och håller slidan ren och förhindrar infektioner. Man kan använda trosskydd när man har flytningar för att undvika fläckar i trosorna, men det är inte nödvändigt. Det viktigaste är att sköta hygienen rent allmänt, med andra ord att tvätta underlivet med vatten och byta trosor varje dag.