Menscykeln varar normalt i 24–35 dygn men det är vanligt att cykeln varierar mycket, särskilt hos ungdomar när mensen först börjar. Hos vissa fortsätter mensen att vara oregelbunden hela livet och hos andra påverkar till exempel stressiga livssituationer cykelns längd.
Om din cykel har varit regelbunden under en lång tid och mensen helt plötsligt uteblir ska du göra ett graviditetstest om det är möjligt att du har blivit gravid. Andra orsaker till att mensen uteblir är att du snabbt har gått ner i vikt, har betydlig övervikt, ätstörningar eller vissa gynekologiska sjukdomar. Menscykeln påverkas även av hormonella preventivmedel. Du bör komma ihåg att det kan ta flera månader efter att du börjat använda preventivmedel innan cykeln blir jämnare.
Om mensen blir störd på grund av en stressig livssituation, t.ex. en flytt, byte av arbetsplats eller familjeproblem, kan du behöva vänta längre på att cykeln blir jämnare. Om det är möjligt att mensen rubbas på grund av över- eller undervikt kan cykeln bli normal igen med hjälp av lämplig kost och motion. Om viktförändringarna är ett uttryck på ätstörningar bör du anlita hälsovårdspersonal för att kartlägga situationen. Du bör även diskutera med en läkare om det inte verkar finnas något klart skäl till att du inte fått mens eller om du blöder under längre tid eller får ovanliga mellanblödningar.
De vanligaste skälen till att mensen uteblir kan vara hyper- eller hypotyreos (störningar i sköldkörtelns funktion). Det konstateras med blodprov. Din gynekolog kan använda ultraljudsundersökningar till att se om det till exempel förekommer avvikelser i äggstockarna som kan störa menscykeln. Ibland behandlas oregelbunden mens med hormoner som jämnar ut cykeln och vid behov även fungerar som preventivmedel. Du bör diskutera med din hälsovårdare eller läkare om du har frågor.