Första mensen

Första mensen är ett stort ögonblick och ett viktigt skede i en ungdoms liv. Det kan vara nervöst, pinsamt och genant att få mens, men samtidigt känner många stolthet över att den har börjat. Det är föräldrarnas uppgift att i god tid berätta vad mens är och vad den betyder i livet. Det är viktigt att berätta för den unga att mensen gör det möjligt att bli gravid och att den är en helt normal och naturlig del av livet. Man behöver inte skämmas över att man har mens och man kan leva som vanligt under mensen, bara man ser till att man har rätt mensskydd och sköter hygienen.

Mens kan kännas skrämmande i puberteten. Många har hört historier om blödningarna i skolan eller av kompisar. Tonåringen kan tro att det blöder mycket och att alla som har mens har kraftiga smärtor. Det är bäst att berätta öppet om de olika skedena av mensen. Under de första dagarna av mensen kan blödningen vara ganska liten och då ska man skydda trosorna med ett trosskydd eller en binda. Under mitten av mensen är blödningen rikligare och man ska byta binda eller tampong oftare. Mot slutet av mensen avtar blödningen. Det är bra att köpa hem olika slags mensskydd och berätta för den unga var de finns. Det är också bra att ha ett par bindor i skolväskan, mensen kan komma plötsligt och det är trevligare att vara förberedd.

Före den första mensen får man vanligen flytningar. De förbereder kroppen för mensen, fuktar och håller slidan ren och förhindrar infektioner. Man kan använda trosskydd när man har flytningar för att undvika fläckar i trosorna, men det är inte nödvändigt. Det viktigaste är att sköta hygienen rent allmänt, med andra ord att tvätta underlivet med vatten och byta trosor varje dag. Att ta hand om sig själv är ett viktigt steg mot självständighet, och det är bra att uppmuntra den unga i den riktningen.
Under mensen är det bra att ge tonåringen utrymme och tid att lära sig vad som fungerar bäst för just den här tonåringen och hur kroppen fungerar. Den vuxnas roll är att lyssna och hjälpa om den unga bekymrar sig om något.

Under mensen är det bra att ge tonåringen utrymme och tid att lära sig vad som fungerar bäst för just den här tonåringen och hur kroppen fungerar. Den vuxnas roll är att lyssna och hjälpa om den unga bekymrar sig om något.

Dela artikel:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni