Den sexuella identiteten och den egna sexualiteten hör till de största mysterierna under puberteten. Tonåringen kan sväva på rosa moln och vara upp över öronen förälskad i en klasskompis. En skådespelare i favorit-tv-serien kan också vara föremål för tonåringens uppmärksamhet. Det kan också vara förbryllande för tonåringen att se hur den egna kroppen förändras, hur den reagerar och hur det sexuella intresset vaknar. Det kan vara nervöst, pinsamt och även väcka frågor: Är det normalt att känna så här? Är det normalt att bete sig så här? Därför är det bra att diskutera blommor och bin med tonåringen och ge en sund och positiv bild av sexualitet, sex, parförhållanden och närhet.
Det är bra att öppna diskussionen med tonåringen genom att höra sig för om kunskaper som rör sex och sexualitet och hur tonåringen upplever dessa. Det är bra att fråga vilken information tonåringen fått i skolan, vad lärarna eller skolsköterskan har sagt eller vad kompisarna har berättat. På detta sätt får man enkelt reda på vilka kunskaper och föreställningar det egna barnet har. Man kan inleda diskussionen till exempel efter en nyhetssändning eller en film på tv där ämnet har tagits upp. Man kan också helt enkelt fråga tonåringen om det är något tonåringen vill veta eller ställa frågor om. Föräldrarna kan berätta lite om sina egna ungdomsförälskelser, om både positiva upplevelser och besvikelser. Det egna sexlivet ska man dock inte ta upp.
Föräldrarnas relation till varandra och hur de visar tillgivenhet skapar grunden för hur tonåringen ser på parförhållanden och interaktionen mellan vuxna. Pussar, ömsinta beröringar och en kärleksfull stämning ger en positiv och värdig bild av förhållandet. Tonåringen ser att kärlek och parförhållandet är en naturlig sak som hör till livet. Det är viktigt att göra det klart för tonåringen att den egna sexualiteten är en positiv sak som man ska respektera och vara rädd om. Den egna sexualiteten ska få mogna i lugn och ro. Man ska inte börja testa saker som man inte är redo för och inte göra något under påtryckning från andra.
Det är föräldrarnas uppgift att berätta att sex hör till vuxenlivet och att det inte är någon brådska med att börja ha sex. Det är viktigt att betona att sexuellt umgänge aldrig är något påtvingat, utan att båda parterna ska vara redo och vilja göra det. Sex är säkrare och skönare när man har det med en person man respekterar, värdesätter och tycker mycket om.
Preventivmetoder är också något man måste ta upp när man diskuterar sex med tonåringen. Det är bra att berätta öppet och ärligt att samlag utan preventivmedel kan leda till allvarliga sjukdomar och oönskad graviditet. Föräldrarna kan berätta om olika preventivmedel, men poängtera att kondom är det enda som skyddar mot både sjukdomar och graviditet. Kondomer säljs också nästan överallt och det behövs inget läkarrecept.
Det hör också till förälderns ansvar att berätta om olämpligt sexuellt beteende. Du måste göra klart för barnet att ingen, varken främmande eller bekanta, får vidröra barnets privata delar. Du måste förklara vad sexuellt ofredande är och påpeka att det inte är tillåtet att ta emot eller skicka avslöjande bilder via webbplatser eller appar på internet.