Samanikäiset eri vaiheissa

Nuoret seisovat pihalla skeittilautojen kanssa.

Murrosikä on vaihe nuoren elämässä, joka ei etene kellon tarkasti projektikalenteria noudattaen. Fyysiset ja henkiset muutokset eivät ilmene samanikäisillä identtisessä järjestyksessä.

Jollain teini-ikä lähtee käyntiin hurjalla pituuskasvulla, toisella taas rinnat suurenevat ja kolmannella mieli myrskyää, mutta huomattavia fyysisiä muutoksia ei vielä ole tapahtunut.

Oman nuoren luokalla voi olla yksi, jolla kuukautiset on alkanut ja toinen, joka vielä leikkii innokkaasti pihaleikkejä. Kehityksen ääripäiden nuorilla voi olla hankalaa. Myöhemmin murrosiän pyörteisiin joutuva ihmettelee, miksi pihakaverit eivät enää innostu piiloleikeistä ja tämän luokalla voi olla nuori, joka piilottelee kasvavia rintoja vaatteiden alla. Sen vuoksi on tärkeää, että vanhemmat ovat lapsen tukena ja hyväksyy hänet juuri sellaisena ja siinä murrosiän vaiheessa missä hän on.

Nuorta kannattaa tsempata ja antaa positiivista palautetta kehujen kautta. Kauniit sanat ja kannustava ilmapiiri ovat tärkeitä muistutuksia nuorelle, että hän on arvokas omana itsenään. Näillä eväillä nuoresta kasvaa tasapainoinen aikuinen murrosiän heittelyistä huolimatta.

Jaa artikkeli:
Nuoria inspiroiva ja kannusta latausikoni