Milloin kuukautiset alkavat? Miltä ne tuntuu? Miksi mun menkat ei vielä ole alkaneet? Millaiset on normaalit kuukautiset?
Kuukautisten alkaminen on nuoren naisen elämässä suuri ja tärkeä etappi. Kuukautiset voi jännittää, nolostuttaa ja hävettää, mutta samalla niiden alkamisesta tunnetaan myös suurta ylpeyttä. Vanhempien tehtävä on hyvissä ajoin kertoa, mitä kuukautiset on ja mitä se tarkoittaa naisen elämässä. Nuorelle on tärkeä kertoa, että kuukautiset mahdollistavat raskaaksi tulemisen ja on normaali ja luonnollinen osa naisen elämää. Kuukautisia ei tarvitse hävetä ja niiden aikana voi elää normaalia elämää, kunhan huolehtii oikeanlaisista kuukautissuojista ja riittävästä hygieniasta.
Kuukautiset voivat pelottaa murrosikäistä. Koulusta tai kavereilta on kuultu, että siihen liittyy verenvuotoa. Nuori voi luulla, että verta vuotaa valtavasti ja että kuukautisiin liittyy kovia kipuja. Nuorelle kannattaa kertoa avoimesti kuukautisten eri vaiheista. Kuukautisten ensimmäisinä päivinä vuoto voi olla niukkaa ja pikkuhousut tulee suojata pikkuhousunsuojalla tai terveyssiteellä. Kuukautisten keskivaiheille vuoto on runsaampaa ja sidettä tai tamponia tulee vaihtaa useammin. Kuukautisten loppua kohden vuoto niukkenee. Kotiin kannattaa ostaa erilaisia kuukautissuojia ja kertoa niiden paikka nuorelle. Koululaukkuun on hyvä sujauttaa mukaan muutama terveysside, sillä kuukautiset voivat alkaa hyvinkin yllättäen ja on mukavampaa olla varautunut.
Ennen ensimmäisiä kuukautisia tytöillä tulee yleensä valkovuotoa. Valkovuoto valmistaa kehoa kuukautisiin, se kosteuttaa ja puhdistaa vaginaa, sekä ehkäisee tulehduksia. Pikkuhousunsuojia voi käyttää jos haluaa välttää tahrat alushousuissa, mutta se ei ole välttämätöntä. Tärkeintä on huolehtia yleisesti hygieniasta eli pestä alapää vedellä ja vaihtaa pikkuhousut päivittäin. Itsestä huolehtiminen on tärkeä askel kohti itsenäisyyttä ja siihen suuntaan on hyvä ohjata nuorta.
Kuukautisten aikana kannattaa antaa nuorelle tilaa ja aikaa löytää omat toimintatavat ja tutustua kehon toimintaan. Aikuisen rooli on olla kuuntelevana korvana ja auttavana olkapäänä, mikäli nuorella herää huolenaiheita.