vuokkoset-logo
Tilaa näyte!

Ihanan kamala murrosikä

Murrosikä, teini-ikä, puberteetti… Tällä uudella elämänvaiheella on monta nimeä ja se herättää huiman määrän kysymyksiä. Mitä murrosikä tarkoittaa? Milloin se alkaa? Mitkä asiat ovat normaaleja? Murrosikään liittyy suuria tunteita ja uusia kokemuksia. Oma vartalo kehittyy erinäköiseksi ja tuntuiseksi. Tunteet heittelevät laidasta laitaan. Vanhat tutut asiat voivat tuntua tylsiltä ja uudet kiinnostuksenkohteet vievät mukanaan. Murrosikä on jännittävän hauska, mutta välillä myös haastava polku kohti aikuisuutta.

Murrosikä tarkoittaa sitä, kun tytöistä kehittyy naisia ja pojista miehiä eli sitä aikaa kun ihmisestä kehittyy fyysisesti aikuinen. Murrosikä alkaa tavallisimmin 9-14 vuoden iässä eli ei ole yhtä tarkkaa ikävuotta, aikaa tai paikkaa kun ensimmäiset puberteetin merkit nostavat päätään. Ei ole mitään syytä huoleen, jos luokkakaverin kuukautiset alkavat aiemmin kuin omat tai itse pääsee hankkimaan rintaliivit ensimmäisenä kaveriporukassa. Murrosiälle ja sen tuomille muutoksille pitää antaa aikaa. Keho ja mieli totuttelevat hormonien myllerrykseen, ja jokainen kokee muutokset omalla tahdillaan.

Murrosiän ensimmäinen merkki voi olla pituuskasvu. Edelliskesän ihanat farkut ovat jääneet punteista vajaaksi tai paidan helmat liian lyhyiksi. Tytöillä lantionluu levenee ja vartalon muodot saavat naisellisimpia piirteitä. Myös rintojen kasvu alkaa ja nännit voivat suurentua ja tummua. Murrosikään kuuluu myös karvojen kasvu kainaloissa ja häpykummulla. Jonain päivänä saatat huomata, että pikkuhousuihin on jäänyt vaaleaa vuotoa. Sitä kutsutaan valkovuodoksi ja se on täysin normaalia. Tytöillä murrosiän yksi etappi on ensimmäiset kuukautiset. Kuukautiskiertoon totuttelu vaatii aikaa ja oman kehon kuuntelua. Kuukautiset ovat myös merkki siitä, että nainen voi lisääntyä eli tulla raskaaksi. Kehon muutoksien lisäksi myös mieli muuttuu ja uudet asiat mietityttävät. Oma seksuaalisuus herää ja kiinnostus omaa ulkonäköä kohtaan kasvaa.

Vaikka uudet asiat ja muutokset voivat hirvittää ja jännittää, on murrosikä upea matka kohti aikuisuutta. Matkalle kannattaa varata mukaan positiivinen ja luottavainen mieli omaa kehoa kohtaan, iloinen ja utelias asenne, sekä muutama aikuinen, esimerkiksi oma vanhempi tai terveydenhoitaja, joilta kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

close