vuokkoset-logo
Tilaa näyte!

Koska mulla alkaa kuukautiset?

Millaista kuukautisten alkaminen on? Milloin menkat vihdoinkin alkavat?

Menkat, puolukkapäivät, mensut, moonikset, täti punaisen vierailu, hilloviikot, se aika kuukaudesta… Kuukautisilla on monta nimeä ja jokainen nainen kokee ne omalla tavallaan. Kuukautiset ovat normaali ja luonnollinen osa naisen elämää. Kuukautiset ovat merkki siitä, että nainen on sukukypsä eli voi tulla raskaaksi.

Kuukautiset alkavat suomalaisella naisella keskimäärin 13-vuotiaana. Yhtä oikeaa ikää kuukautisten alkamiselle ei ole, joillakin ne voivat alkaa jo 10-vuotiaina ja joillakin vasta 15-vuotiaina. Jokaisen nuoren naisen kehitys on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos verisenä vuotona.

Kuukautiskierto kestää noin 28 päivää, mutta kierron pituus voi vaihdella. Itse kuukautiset kestävät noin 3-5 päivää. Ennen kuukautisten alkamista voi tulla valkovuotoa, joka valmistaa kehoa kuukautisiin, kosteuttaa ja pitää emättimen puhtaana, sekä ehkäisee tulehduksia. Pikkuhousunsuojia voi käyttää jos haluaa välttää tahrat alushousuissa ja tuntea olonsa raikkaaksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Tärkeintä on huolehtia yleisesti hygieniasta eli pestä alapää vedellä ja vaihtaa pikkuhousut päivittäin. Kuukautiskierron ensimmäinen päivä on se, jolloin verinen kuukautisvuoto alkaa.

Kuukautisvuodon määrä ja kierron pituus voivat vaihdella ja opit tuntemaan kehosi merkkejä pikkuhiljaa. Kuukautisten ensimmäisinä päivinä vuoto on niukempaa, keskivaiheilla se lisääntyy ja lopuksi taas niukkenee. Kuukautisten aikana tulee käyttää kuukautissuojaa, eli sidettä tai tamponia. Ensimmäiset kuukautiset saattavat alkaa runsaana, mutta on aivan normaalia, että kuukautisvuodon määrä vaihtelee kiertojen välillä, kuukautisten aikana ja vuosien mittaan.

Kevyeen vuotoon sopivat pikkuhousunsuojat, normaaliin ja runsaampaan taas terveyssiteet. Molemmat asetetaan pikkuhousuihin kiinni niiden liimapinnalla tai siivekkeillä. Kuukautisten aikana voit käyttää myös tamponeja, jotka asetetaan emättimeen. Vuokkoset ovat varma valinta jo ensimmäisiin kuukautisiin, ja testaamalla erilaisia tuotteita löydät itsellesi parhaan vaihtoehdon.

close