vuokkoset-logo
Tilaa näyte!

Kolme faktaa Toksisesta shokkioireyhtymästä

Toksinen shokkioireyhtymä eli TSS on harvinainen, mutta vakava sairaus, joka liittyy naisilla lähes poikkeuksetta kuukautisiin ja tamponien liian pitkään vaihtoväliin. Listasimme kolme tärkeää faktaa, jotka jokaisen naisen tulee sairaudesta tietää, jotta oireet tunnistetaan ajoissa ja sairauden syntyminen voidaan välttää.

1. Mistä Toksisen shokkioireyhtymän voi saada?

TSS:n aiheuttaa ihmisessä luontaisesti esiintyvän stafylokokkibakteerin tuottamat myrkyt. Bakteeria voi esiintyä emättimen lisäksi nenässä, kainaloissa ja nivusissa. Liian pitkään, eli yli suositellun 4-8 tunnin ajan, emättimessä ollut tamponi tarjoaa bakteerille kasvualustan, jolloin se voi villiintyä ja aiheuttaa TSS:n.

2. Mitkä ovat Toksisen shokkioireyhtymän oireet?

Myrkytysoireisiin kuuluvat äkillinen yli 39 °C korkea kuume, ihottuma, huimaus, oksentelu ja/tai ripuli, lihaskipu, heikotus, päänsärky ja kirkas punoitus silmissä kurkussa tai emättimessä. Mikäli sinulla on kuukautisten aikana tai tovi niiden jälkeen yksi tai useampi oireista, sinun tulee poistaa tamponi emättimestä välittömästä ja kääntyä viipymättä lääkärin puoleen. Mikäli TSS havaitaan ajoissa, se voidaan parantaa antibiootilla.

3. Miten välttää Toksinen shokkioireyhtymä?

TSS liittyy lähes poikkeuksetta tamponien liian pitkään vaihtoväliin. Tamponi tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein ja huolehtia, että tamponissa on oikea imuteho vuodon määrään nähden. Liian imutehoinen tamponi voi olla kivulias poistaa ja se voi lisätä TSS:n riskiä. On myös suositeltavaa, ettei tamponia käytä läpi vuorokauden vaan vaihdellen terveyssiteen kanssa.

Käyttämällä öisin terveyssidettä, voit nukkua yöunesi rauhassa, murehtimatta tamponin vaihtovälistä. Tutustu koko Vuokkoset tuotevalikoimaan ja löydä sinulle sopivin pikkuhousunsuoja tai ohutside jota voit käyttää tamponin sijaan. Vuokkoset Double Secure on täysin uudenlainen yöside, ja erityisen runsaan vuodon pelastaja, joka pysyy pikkuhousuissa erinomaisesti paikallaan.

Muistathan myös, että tamponia saa käyttää ainoastaan kuukautisten aikana, ei suojaamaan valkovuodolta. Myös käsihygienia on tärkeää aina tamponia vaihtaessa, joten pesethän kädet huolellisesti aina ennen ja jälkeen tamponin vaihdon.