vuokkoset-logo
Tilaa näyte!

Epäsäännölliset kuukautiset – koska mennä lääkäriin?

Normaalin kuukautiskierron pituus on 24-35 vuorokautta, mutta on tavallista, että kierron pituus vaihtelee paljon, varsinkin nuorilla naisilla kuukautisten alkaessa. Joillakin epäsäännöllisyys jatkuu läpi elämän ja toisilla kierron pituuteen vaikuttaa esimerkiksi stressaavat elämäntilanteet.

Mikäli kierto on ollut jo pitkään säännöllinen ja kuukautiset jäävät yhtäkkiä pois, tulee tehdä raskaustesti, mikäli raskaus on mahdollinen. Muita syitä kuukautisten poisjääntiin voi olla nopea laihduttaminen, ylipaino, syömishäiriöt tai jotkin gynekologiset sairaudet. Myös hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kannattaakin muistaa, että ehkäisyn aloittamisesta voi mennä useita kuukausia ennen kuin kierrot tasaantuvat.

Jos kuukautiset häiriintyvät stressaavan elämäntilanteen, kuten muuton, työpaikan vaihdon tai perhehuolien, vuoksi, voi niiden tasoittumista odotella pidemmänkin tovin. Mikäli syynä voi olla yli- tai alipaino, tulee liikunnan ja ruokavalion suhteen löytää balanssi ja saada keho voimaan normaalisti. Jos mitään selkeää syytä ei ole, ja useita kuukautisia jää väliin, vuodot pitkittyvät tai tulee epämääräisiä välivuotoja, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Yleisimpiä syitä kuukautisten poisjääntiin voi olla kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, joka todetaan verikokeissa. Ultraamalla gynekologi näkee, onko esimerkiksi munasarjoissa poikkeavuutta, joka voisi häiritä kuukautiskiertoja. Joskus epäsäännöllisiä kuukautisia hoidetaan hormonilääkityksellä, joka tasoittaa kierron ja toimii tarvittaessa myös raskauden ehkäisynä. Kaikista mieltä askarruttavista kysymyksistä kannattaa jutella oman terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

close